Här smälter Glasriket och Träriket samman
Glas och trä. Mycket mer småländskt blir det inte. I Älmhult samsas de numera under samma tak på Knutsgatan, alldeles runt hörnet från Stortorget.
Vi kikar in och träffar glasdesigner Lotta Pettersson och möbeldesigner Niklas Johansson i deras kombinerade utställningsrum och butik. Det handlar om företagen Smaelta och Plexus, om form och funktion. Bruksföremål som blir till ren konst.
Lotta Pettersson är tredje generationen i släkten som arbetar i det småländska glasets tjänst. Uppvuxen i Älmhult, utbildad vid Danmarks Designskola och har drivit egen glashytta i Köpenhamn.
Men nu är hon tillbaka i hembygden med sitt glasföretag Smaelta. Sedan 2015 designar hon sina glasvaser med inspiration av den småländska naturen. Produktionen äger rum på Bergdalahyttan.
– Glas är ett material som man arbetat med i århundraden här i Småland, det finns fortfarande så många möjligheter med det formbara materialet, berättar Lotta Pettersson.
Hon skissar på papper och gör små modeller i lera och nämner senaste tillskottet i kollektionen, vasen Myr. Inspirerad av det speciella ljussken som kan upplevas på en myr sent om kvällen. Serierna Vako (efter Vakö myr) och Mosse har båda hämtat intryck från Älmhultstrakten.
Att driva ett glasföretag innebär förstås även en del andra uppgifter än att skapa vackra glasföremål. Marknadsföring, distribution, mässbesök. Lottas vaser kan beskådas i TV4:s studio och finns bland annat i Malmstensbutiken i Stockholm, på Artilleriet i Göteborg och ett 30-tal andra platser, inklusive Oslo.
Lotta Pettersson är mån om den lokala historien. Kartongerna till glaset kommer från Värnamo och etiketterna trycks i Älmhult.
– Och hit till den nya lokalen kan glasintresserade komma och se och känna på produkterna. Annars finns de förstås på Smaeltas hemsida också.
Att hon jobbar tillsammans med Bergdala glasbruk är alltså ingen slump. Det munblåsta glaset är ju i varje del en småländsk historia.
Några av Lottas glaspjäser står på ett läckert designat bord. Också det en genuin Älmhultsprodukt. Niklas Johansson och hans företag Plexus Möbler delar lokal med Smaelta. Han har givetvis möbelbakgrund och arbetar fortfarande på Ikea.
– Jag tänkte att jag själv skulle kunna göra bord i olika format. Jag har en verkstad här i Älmhult, där jag tillverkar borden efter min egen design, berättar han.
Niklas gör hyllor också. Inspirerade av den berömda String-designen, skapad av Kajsa och Nils Strinning 1949. Här talar vi om en riktig klassiker.
Ett Plexusbord är i ordets rätta mening flexibelt. Materialet är så kallad MDF, Medium Density Fibreboard, med laminatöverdel. Metallbenen tillverkas också i Älmhult av företaget Alfing.
– Man kan beställa sitt eget bord efter tycke och smak. Färg, storlek och höjden på bordet kan anpassas. Det gäller köksbord, soffbord och även en möbel som kan användas som arbets- eller skrivbord, förklarar Niklas Johansson.
Han driver sin egen webshop och har nu hållit på att utvecka företaget i fem års tid.
Så den som vill se Glasriket och Träriket förenas har onekligen fått ett nytt utflyktsmål i centrala Älmhult.
Fotnot: Öppettider, produkter, inköpsställen finns på www.smaelta.se och www.plexusmobler.se
Text och foto: Lasse Lindell