Espresso – Din lokala tidning
Sorteringsalternativ

Frågesport om förpackningar på Bokmässan

MILJÖ. I mitten på oktober arrangerades en bokmässa i Osby. Trots rådande omständigheter så fanns ett antal författare på plats. En av dem var Leena Kossila som presenterade sin nya bok, Cirkulära materialflöden i praktiken.
– Både producenter och konsumenter måste göra bra val, berättar Leena. Då är flödet av material till produkter och mat något som vi alla borde ställa högra krav på.

För att kommunicera och utbilda, så kunde alla deltagare medverka i en tävling som gick ut på att välja ut en förpackning som var bäst ur ett miljöperspektiv. Frågorna man fick svara på krävde en närmare titt på ett antal förpackningar för crème fraiche. Man skulle exempelvis väga in hur många olika materialslag de olika förpackningarna var tillverkade av och om de var lätta att källsortera och återvinna, och på så sätt komma fram till vilket av alternativen som var bäst ur ett cirkulärt perspektiv.

Bättre beslut
– Med ökad kunskap om produkter och förpackningar, så kan vi ta bättre beslut när vi handlar, menar Leena. Det är ju inte bara innehållet vi ska värdera utan även förpackningen. Hur den skyddar maten och vad den består av.
Många var intresserade och svarade på frågorna. Inget av alternativen är fullkomligt, men Leena menar att ett ändå hade flest cirkulära egenskaper. Över 70% av dem som svarade prickade in just denna burk.
– Den är av papper men känns som plast så man kan källsortera fel, säger hon. Det här är en ganska ny förpackning och visar att det händer saker – men det ska också vara enkelt för konsumenten.
Två vinnare, Jonatan Strandberg och Anders Viktorsson vann varsin trähäst.

Fakta
Cirkulära materialflöden i praktiken kom ut i våras och några av de 12 praktikfallen är hämtade från ICA Supermarket i Osby och Wanås Gods.

Av johnny@espressoreklam.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy