Espresso – Din lokala tidning
falltrygghet

Framgångsrik kurs i falltrygghet för äldre

FÖRENINGAR. Under hösten har 10 personer i åldrarna 65 – 83 år deltagit i Knislinge budoklubbs populära kurs Falltrygghet för äldre.– På kursen har deltagarna fått lära sig hur de ska förebygga fall och också hur de ska falla rätt, berättar Anders Bengtsson, som är licensierad falltrygghetsledare och tränare på budoklubben.

Kursen riktar sig till alla som fyllt 65 år och leds av erfarna tränare och licensierad falltrygghetsledare.– Vi tränar balans, styrka och smidighet. Det kan låta svårt men vi jobbar helt utifrån varje individs förutsättningar. Vi tränar enbart med kroppen och en mjuk matta, inga andra redskap. Alla kan vara med och lära sig hur de ska förebygga fall samt hur de ska falla om olyckan väl är framme, berättar Anders som sett en otrolig progression hos gruppen som gått under hösten.

FALLSKADOR ETT SAMHÄLLSPROBLEM

Falltrygghet för äldre ingår i ett nationellt forskningsprojekt som arbetar med att förebygga fallskador – ett stort folkhälsoproblem. Hela 40 % av de som söker vård har ramlat och fått skador vilket medför både onödigt lidande för individen och stora kostnader för samhället.– Eftersom vi deltar i forskningsprojektet så har vår grupp testats både före och efter genomgången utbildning. Det är då balans, styrka och att våga komma ner på golvet (och upp igen) som testats, berättar Anders.– Genom att träna styrka i armar, ben och bål samt balansövningar så har gruppmedlemmarna uppnått en bättre kroppsuppfattning, blivit starkare och säkrare i sina rörelser. Det minimerar risken att falla men även skaderisken om något ändå skulle hända.– Våra deltagare har alla med framgång fått lära sig att falla utan att bryta armar eller ben. Som bonus har de även fått testa på lite självförsvar, berättar en nöjd Anders.

FALLPREVENTIVT PROGRAM FÖR FALLTRYGGHET

På Knislinge Budoklubb ges för övrigt kurser i Judo, Jujutsu och BJJ. Det finns också Budolekis för barn från 3 år. Fall-Att våga komma ner och upp från golvet är en del av det du lär dig på kursen i falltrygghet.trygghet för äldre är en del av Svenska Judoförbundets fallpreventiva program Judo4Balance, som är utarbetat av en expertgrupp i samverkan med Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid Dalarnas Högskola. Judoförbundet ger även kurser i falltrygghet för yrkesverksamma grupper.– Men vi stannar inte där. Vi vill nå ut till alla i samhället, i alla åldrar, från barn och uppåt. Målet är bland annat att halvera antalet personer som behöver läkarvård pga fall, säger Anders och uppmuntrar intresserade att anmäla sig till kursen Falltrygghet för äldre som börjar igen i mitten av januari.

Se film här: https://youtu.be/kbN55KrfSrI

Läs fler artiklar om hälsa på vår hemsida espressomedia.se

TEXT: JESSICA@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x