Espresso – Din lokala tidning

Framtidsfullmakt – för en framtida oförmåga

JURIDIK. En framtidsfullmakt gör det möjligt för dig att få hjälp med ekonomiska och personliga angelägenheter när du inte längre själv har förmågan på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande. Tillståndet ska vara varaktigt och du ska i huvudsak inte längre ha förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser.

Framtidsfullmakten skriver du alltså innan din förmåga blir nedsatt, medan du är frisk. Framtidsfullmakten ger dig bland annat möjlighet att låta en anhörig eller vän betala dina räkningar, sköta bankärenden, teckna avtal och även att sälja fast egendom. Däremot får inte fullmaktshavaren fatta beslut i medicinska ärenden/sjukvård eller tandvård. Att skriva en framtidsfullmakt är en ganska ny möjlighet. Tidigare var man hänvisad till att ansöka om god man eller förvaltare, vilket kan vara tidskrävande och komplicerat.

En framtidsfullmakt måste bevittnas för att gälla. Vittnena ska vara fyllda 15 år och får inte vara släkt med fullmaktsgivaren. Fullmaktshavaren får inte vara vittne.

Du kan återkalla en framtidsfullmakt om den inte har tagits i bruk. I händelse av att du avlider fortsätter framtidsfullmakten normalt sett att gälla. Om fullmaktshavaren skulle missköta sig kan en anmälan göras till överförmyndaren.

Detta är en förkortad beskrivning av det aktuella juridiska området. För fullständig information hänvisar vi alltid till ett samtal med en jurist.

Håkan Molander, advokat
hakan.molander@amberadvokater.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x