Espresso – Din lokala tidning
Från Goldwasser till Punsch

Från Goldwasser till Punsch

Likörer – del två

DRYCK. Som vi konstaterade i förra krönikan är likör en kryddig sprit med hög sockerhalt. Kummin är den äldsta likörkrydda som är återgiven i skrift. Kummin bedömdes vara bra för matsmältningen men också för att dämpa potensen. Det var därför praktisk att ge sjömännen detta och de fick också citruslikör mot skörbjugg. Rabarberlikör ska man emellertid se upp med på grund av dess laxerande verkan!

Många av de tidiga likörer som salufördes som hälsobringande var mycket färggranna och minst sagt spektakulära. Illblå, lila, guldgula och gröna likörer är således inget nytt, de har funnits i århundraden. Inte ens likör med guldflagor i är något modernt påfund. Goldwasser gjordes redan på 1600-talet. Här fortsätter vi att gå igenom likörer. Från Goldwasser till Punsch. Klassificeringen är enligt Systembolaget.

Krydd- och örtlikörer

Dessa kan vara enkla med smak av kummin, vanilj, kanel eller pepparmynta, alternativt mer komplexa och sammansatta och gjorda på många olika kryddor och örter. De mest kända av dessa är klosterlikörer och har hög alkoholhalt och en lite bitter ton. Exempel: Bénédictine, Chartreuse, Strega, Drambuie, Sambucca, Jägermeister.

Frukt- och bärlikörer

Detta är en stor kategori där alla möjliga frukter och bär står för smaksättningen. Som en underkategori ser vi de lite bittra citruslikörerna som kallas curaçao. Exempel: Apricot Brandy, Cherry Heering, Crème de Cassis, Lapponia, Cointreau, Grand Marnier, Parfait Amour, Mandarine Napoléon och naturligtvis många hemgjorda varianter på t.ex. slån och hallon.

Grädd- och ägglikörer

Detta är en i relativt ny likörstil som slog igenom på 1970-talet. De kallas även emulsionslikörer. Man tillverkar dem genom att finfördela mjölk eller grädde i sprit och sedan söta. Exempel: Advocaat, Baileys Original Irish Cream, Dooley’s, Sheridan’s Original Double Liqueur.

Kaffe-, kakao- och nötlikörer

Dessa får sin karaktär av nötter, mandel, kokosnöt, aprikoskärnor, kakao eller kaffe. För nötlikörer använder man i regel syntetiska smakämnen, på grund av att nötter är svåra att macerera. Exempel: Amaretto (mandel), Kahlúa (kaffe), Disaronno Originale (nöt), Mozart Dark Chocolate (kakao).

Övriga likörer

Dessa kan vara blandningar eller smaksatta med honung eller icke naturidentiska smakämnen. Exempel: Jack Daniel’s Tennessee Honey, Kanelbulle & Mjölk, Sommarström Viol & Lakrits Shot.
Punsch kan sägas vara en ”svensk” likör, där arrak från Java ger den karakteristiska smaken. Punsch var också ofta smaksatt med te och citron. Förr serverade man alltid punschen varm (svettdrivande) men från mitten av 1800-talet iskall (urindrivande).

Bengt Arne Larsson
adladrycker@gmail.com

Här läser du del 1 om likörer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x