Espresso – Din lokala tidning
img 0262

Från kär senap till söt honung

MAT. Lisa och Jonas Rosenkvist började med familjereceptet på senap och har idag både hembageri och honungsproduktion. På gården som ligger intill Lisas föräldrahem nära Hästveda har de både gårdsbutik med självbetjäning och webbförsäljning.

 

img 0280
Det som började med två bikupor på Ottarps Torp. Nu finns en biodling med omkring hundra samhällen. Honungen säljs bland annat i den lilla gårdsbutiken, antingen som den är eller som en ingrediens i Ottarps Torps produkter.
puff mathantverk

Jonas lyfter av locket på en av de två kupor som står i trädgården hemma på Ottarps Torp.
– Vi började med två kupor, nu ha vi närmare hundra samhällen nere på Lisas föräldrars gård, berättar han.
– De älskar mig, konstaterar Lisa. Vill bara sticka, sticka, sticka…
Men nej – idag är det inte Lisa som är favoriten utan Espressos utsände som får lägga benen på ryggen och springa några varv runt trädgården för bli av med de efterhängsna bina.

“Korv-Eriks” recept
Vi sätter oss på säkert avstånd och får veta mer om senapen som startade allt.
– Min mors morbror var “Korv-Erik” i Hässleholm, hans kiosk var dit man gick efter att man varit ute och roat sig på kvällarna I Hässleholm fram till mitten av 80-talet, berättar Lisa.
– Och vi fick receptet av dina föräldrar, fyller Jonas i.
– Det var du som fick receptet – sedan började jag göra senapen. 2013 var vi första året på Skånejul i Hässleholm, och det var hysteriskt. Jag stod och ringlade ner senap i burkarna till tre på nätterna. Väldigt sövande att vänta på att burkarna fylls, skrattar Lisa.

img 0303
Lisa och Jonas Rosenkvist har lagt ned mycket tid och jobb på att anpassa det som från början var ett torp till deras verksamhet. Det som skördas i växthuset går till det egna hushållet.
img 0312

Butik med självbetjäning
Året därpå byggdes ena uthuset om till livsmedelslokal för senapstillverkning. Intill finns det numera även ett surdegsbageri, och i det som tidigare var ett hönshus ligger den lilla gårdsbutiken med självbetjäning.
– Det ringer en liten klocka så vi märker om någon kör in på gården, men det är inte alltid vi har tid att gå ut och träffa våra kunder, säger Jonas.
– Under 2017 provade vi att ha en liten butik i Hässleholm, men samtidigt byggde man om centrum så att gatan stängdes av. Det blev ingen succé, konstaterar Lisa.

Noga med råvaror
Av det paret säljer är det främst honungen som råvara som kommer från den egna gården.
– Men vi är noga med vilka råvaror vi köper in. Bland annat köper vi helsäd som är lokalt odlat, och mjöl till bakningen som är helt utan tillsatser från en tillverkare utanför Göteborg, säger Lisa.
Från bageriet kommer bröd som fryses direkt efter bakning och säljs i butiksboden. Där finns även pizzadeg som man kan köpa med hem för att baka sin egen surdegspizza.
– Det finns planer på att baka varje dag och sälja utan att frysa; vi har även pratat med Ica i Hästveda om att ha vårt bröd där, säger Lisa.
– Under åren med detta har vi även båda jobbat som personliga assistenter åt samma brukare. Han går på gymnasiet nu och har flyttat så planen är att vi ska steppa upp och satsa lite mer, säger Lisa.

Text & Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x