Espresso – Din lokala tidning

Från kommunpolitiker till riksdagsledamot

Lite över en månad har gått sedan valet 2018. Man skulle kunna tro att bitarna ännu inte fallit på plats, men när jag pratar med Sofia Nilsson känns hon ändå både självklar och trygg i sin nya roll som riksdagsledamot. Samtidigt har hon fortfarande inte riktigt landat i allt det nya säger hon.

– Jag tror inte att någon kan vara helt förberedd på vad det innebär att vara 1 av 349 röster. Det är så mycket att lära sig och hålla reda på, men förstås väldigt roligt.

Sofia veckopendlar mellan hemmet i Broby och en lägenhet på Djurgården i Stockholm. Det kan tyckas vara stora kontraster men hon börjar så smått hitta sin plats i storstan och på sin nya arbetsplats. Gymkortet i Stockholm är fixat och riksdagsgruppen på 31 personer känns trygg och sammansvetsad.

– Det enda som kan kännas lite ensamt är när jag kommer hem från en lång arbetsdag till min lägenhet. Då blir det tomt, berättar Sofia.

Stort stöd

Sofias man Peter är ett stort stöd för henne.

– Han var med mig i Stockholm första veckan och lämnade av mig vid riksdagshuset min första arbetsdag där. Det var nog först då som vi båda fattade att det skulle vara min arbetsplats i fyra år framåt.

Hon hade haft som mål de senaste två mandatperioderna att ta sig in i riksdagen och så blev det. Sofia vet vad hon vill och har inte varit rädd för att jobba hårt mot sin dröm.

– Antingen kan man åka med eller så kan man jobba. Jag är ingen som bara glider med, skrattar hon.

Hjärtefrågor i socialutskottet

Sofia är särskilt glad över att få sitta i socialutskottet där hon får jobba med frågor som ligger henne särskilt varmt om hjärtat; socialtjänst och äldreomsorg.

– Det är viktigt att komma ihåg att det kan kännas långt mellan Östra Göinge och Stockholm, men faktum är att det är kommunerna som måste göra jobbet. Jag vill använda min politiska roll till att göra vardagen lättare för människor.

Jag frågar Sofia om hon börjat sakna kommunfullmäktige i Östra Göinge än och hon säger att hon inte saknar, men att hon följer noga vad som händer i kommunen.

– Det händer så många spännande saker i Östra Göinge nu och det kändes lite konstigt att inte vara med på det senaste kommunfullmäktige, men jag har inte hunnit sakna det än. Jag har fullt upp hela dagarna i riksdagen.

Och kontakten med vännerna i Brobys kommunhus har hon ju kvar.

– Det är nära vänner till mig som jobbar där och som stöttar mig ännu, säger hon.

Kul vara förebild

Balansen mellan kropp och jobb är jätteviktig för Sofia. Hon spenderar en hel del tid på Göinge träningscenter när hon är hemma, eller ute i naturen med sin man Peter.

– Och så umgås jag med familjen, som betyder så himla mycket för mig. Min systerdotter Doris träffar jag så mycket som möjligt t.ex. Det tycker jag är jättehärligt! 

Och visst är Doris och resten av familjen stolta över Sofia?

– Absolut, jättestolta och stöttande, svarar hon. Det som är extra kul är att folk säger att jag är en förebild. Det känns häftigt att jag med mitt arbete kan visa unga tjejer i Göinge att det går att komma någonstans även om man är från en liten kommun. Att jag kan visa och säga till yngre att “våga tro på din dröm!”

Text: Elin Sohl

Foto: Johnny Billinger

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x