Espresso – Din lokala tidning

Från lönsboda till zürich

Karin Elisabeth Thomsson hade en längtan bort från Lönsboda. Hon ville till London men hamnade slutligen i Schweiz. Fast hon passade på att ta genvägen över Egypten, Kristianstad och Cypern.

Hur hamnade du i Schweiz?

Egentligen ville jag till London men eftersom så många svenskar åkte dit, ville jag göra något annat, plus lära mig ett annat språk.

Vad jobbade du med?

Jag jobbade min första vintersäsong i Flims/ Laax vintern 2000-2001. Jag ville lära mig att åka snowboard. Började i en snöbar men de andra vintrarna jobbade jag på olika klubbar. För att ha tid att åka bräda var det bättre för mig att jobba på nätterna. När man är 20 år behöver man ju inte så många timmars sömn.

Därefter blev det ett sommarjobb i Egypten innan jag åkte tillbaka till Schweiz. Sommaren därpå var jag faktiskt i Kristianstad. Men därefter, förutom en kort sejour på Cypern, så har jag fastnat här i Schweiz. Det är alltid hit jag längtat tillbaka till.

Nu har du hittat rätt?

Ja, nu bor vi här permanent. Jag har haft sån himla tur och alltid lärt känna de rätta människorna vid det rätta tillfället. Nu bor jag sedan många år i Zürich och jag älskar denna stad.

Åker du fortfarande bräda?

Det blir inte så mycket åkande som när jag bodde i bergen men det som också är så underbart här, är att jag kan ta tåget eller bilen och är i alperna på en timme.

Vad gör du till vardags?

Sedan några år tillbaka är min pojkvän egen företagare och från och med april förra året så jobbar vi ihop. För tillfället blir det inte så mycket fritid. När vi är lediga tillbringar vi tiden med vår dotter Alice.

Inga andra aktiviteter?

Varje morgon gör jag minst 30 min yoga för att få en bra start på dagen. Jag älskar att laga mat och tillbringar även mycket tid i köket. Det är som att meditera för mig. Annars försöker vi att vara ute så mycket som möjligt.  Vi har en kolonilott där vi odlar egna grönsaker.

Hur bor ni idag?

Vi bor i en fyrarumslägenhet i ett mysigt kvarter som heter Wipkingen. Der Limmat (floden som flyter genom Zürich) ligger bara ca 400 meter från där vi bor. Vi brukar simma där på sommaren.

Hur var livet i Lönsboda?

Som tonåring ville jag bara väck från Lönsboda. Jag gillade inte alls att alla kände alla. Jag drömde alltid om att resa. Jag växte upp på en bondgård. Det intresserade mig inte alls. Nu skulle jag kunna tänka mig att bo på landet igen. Två av mina bästa vänner, Björn och Emelie bor fortfarande i Lönsboda. När jag kommer dit är det som att jag aldrig varit borta utan bara haft en lång dröm om Schweiz.

Nu när jag blivit äldre tycker jag att små samhällen som Lönsboda har sin charm. När man har egna barn är det ju skönt när alla känner alla. Det känns ju säkrare på något vis. Jag simmade som tonåring och när jag jämför Lönsboda Simhall med andra så märker jag vilken bra simhall Lönsboda har.

Något du saknar?

Den svenska skogen. Jag älskar lukten av mossa och skog. Eller att åka skridskor på Immeln. Vid midsommar har jag alltid hemlängtan. Jag saknar även havet. Schweiz har berg och fantastisk natur, men tyvärr inget hav.

Jag åker hem (jag säger hem om både Sverige och Schweiz) minst en gång om året. Helst på sommaren. Den svenska sommaren har något magiskt. Schweiz är ett väldigt dyrt semesterland så det blir mer att jag hälsar på mina vänner i Sverige. Min familj bor ju kvar i Lönsboda.

Några framtida planer?

Vår dotter Alice är född i Zürich så nu stannar vi här de närmaste åren.

Berätta om smörgåstårtorna!

Jag älskar smörgåstårtor men det finns inte i Schweiz. Jag var i Sverige med två olika kockar som båda smakade på smörgåstårta. Båda gillade den och tyckte att det kunde vara något att ta med till Schweiz. Min pojkvän har övertagit en gammal restaurang som vi använder som produktionskök till vår catering. Det är perfekt för mig att ha ett professionellt kök där jag kan baka mina tårtor. Jag har samlat recept från Sverige utöver mina egna. Har jag frågor så ringer jag mormor Siv Persson.

Så nu är du företagare?

Ja jag har grundat en firma som heter Thomsson`s Sandwichcake. Det är min baby.

Samtidigt är jag anställd av min sambo i hans firma där jag jobbar i vår Italienska delikatessaffär med catering och sköter bokföringen. Det funkar bättre än vad jag trodde. Schweizarna är öppna för nya maträtter.

Bästa grejen hemifrån?

Min andra vinter tog jag med en osthyvel hemifrån, här i Schweiz skär alla osten med kniv.

Snabba fakta

Namn: Karin Elisabeth Thomsson

Ålder: 36 år

Bor: Zürich

Kommer ifrån: Lönsboda

Familj: Dotter Alice, 5 år och sambo Marco från Köln

Intressen: Laga mat, Yoga, Kung Fu, dyka, läsa, vara i trädgården

Äter helst: Vegansk mat. Jag älskar grönsaker!

Dricker helst: Egengjord Kombucha

Aktuell som: Startade Thomsson`s Sandwichcake i december förra året

[gallery link="file" ids="10297,10296,10295,10293,10292,10291"]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x