Espresso – Din lokala tidning

Från Osby till Florida

Åsa Persson från Osby är en av Sveriges mest kända konståkare med en imponerande meritlista. Men flera tuffa skador innebar att karriären fick styras om till en annan nivå, på en helt annan plats. Men is har varit underlaget ända fram till förra året, då hon 34 år gammal blev mamma till en ny liten prinsessa. Men vi tar det från början.

Konståkning blev det från fem års ålder hemma i Osby. Tretton år gammal blev Åsa trea i Ungdoms-SM. Året därefter blev det guld. Tävlingen avgjordes då på hemmaplan i Osby. Sen följde Ungdoms OS innan det blev junior och seniortävlingar med OS kval och VM. Åsa hann med att bli svensk mästare både som ungdom, junior och senior. Men det blev också skador med uppehåll och rehabilitering. Nysatsning och nya skador som till slut innebar att Åsa lämnade eliten vid 22 års ålder.

– Jag började känna att min kropp inte orkade med att träna på den nivån, förklarar Åsa. Jag började t.o.m. bli rädd för att få skador som skulle ha påverkan på ett normalt liv.

Lyxigare tillvaro

Åsa som alltid älskat show, spelade in en audition på en VHS kassett (innan Youtube). Den i kombination med hennes tävlingsresultat, gav jobb på lyxkryssare med egen isshow.

– Jag jobbade i sexmånadersperioder med några få veckor ledigt mellan gångerna. Totalt blev det 13 härliga år, varav hälften var shower och galor runt om i världen och den andra hälften på kryssningsfartyg. Jag var anställd via ett produktionsbolag, så vi hade betydligt bättre förmåner jämfört med dem som var anställda av rederiet. Vi var mycket lediga och levde som gästerna ombord. Besättningen kunde annars jobba 10–12 timmar sju dagar i veckan.

Kärlek på jobbet

Det var på jobbet som hon träffade sin man Clayton från Kanada.

  Ja, för 10 år sedan. Han var då första styrman ombord och jobbar nu för Royal Caribbean koncernen med placering i Miami, berättar Åsa. Även om familjen rotat sig i Florida så blir det ett par resor hem varje år.

– Vi var faktiskt hemma i Osby och firade jul och har planerat komma igen till sommaren. Vi har ett hus i Karlshamn men självklart hälsar vi även på mina föräldrar i Osby. Det känns alltid lika mysigt att komma hem. Även om jag själv inte är så bra på sociala medier så är det ändå ett sätt att hålla lite koll på vänner och bekanta.

Åsa försöker också hänga med lite hur det går för åkarna i moderklubben OKK.

– Det är, och har alltid varit, en fantastisk klubb. Säsongen 2014–2015 jobbade jag en del i OKK i väntan på att vårt hus i Karlshamn skulle bli klart.

En hemmafru

Just nu är Åsa hemmafru i Miami med man och dotter Kiera, som fyller tre i år.

– Plus att jag nu väntar på en ny bebis, som ska komma i april, avslöjar Åsa. Vi trivs fantastiskt bra här. Clayton jobbar och vi tar oss till stranden minst en gång i veckan, även om mycket börjar bli lite otympligt just

nu med en växande mage.

Detta är Åsa

Namn: Åsa van Welter, fd Persson

Ålder: 34

Bor: Miami

Jobb: Professionell konståkare och koreograf, personlig tränare

Familj: Min man Clayton (han är kanadensare), dotter Kiera och väntar

bebis i april

Intressen: Umgås med familjen, vara utomhus och vara allmänt aktiv. Resa.

Saknar mest: Naturen, familj och vänner hemma i Osby

[gallery link="file" ids="10136,10135,10134,10133,10132,10131"]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x