Espresso – Din lokala tidning

Från Osby till Ukraina med kärlek

Tre dagar med insamling i Osbys butiker blir starten på årets insamling till matpaket i Ukraina. Matpaketen delas ut till utsatta ukrainska familjer under julen.

Nu är det dagsför årets kraftsamling. Den 7-9 november kommer representanter från olika kyrkor att finnas på plats i mataffärer i Osby och Lönsboda för att ta emot gåvor. Gåvorna förmedlas via Barnmissionen till utsatta familjer i Ukraina.

– Så många ord av tacksamhet, så många tårar av glädje, så mycket lycka. Att ge vidare matpaket och presenter till utsatta människor är något magiskt. Det berör människor till både kropp och själ, säger Lyudmila Lonyuk, missionsledare för Barnmissionen i Ukraina.

Många utsatta får hjälp

Luydmila är ansvarig för Barnmissionens julprogram, men till sin hjälp har hon mellan 300 och 400 volontärer från kyrkor, socialcenter, skolor och organisationer. För det är ett enormt jobb att ordna 300 julfester där utsatta människor bjuds in till gemenskap, mat, kärlek och presenter, att fixa julmiddag till 5 000 patienter på sjukhus, besöka barnhem och äldreboenden, och att åka hem till människor som inte har möjlighet att lämna sina hem.

– Överallt möter vi överlyckliga barn. Det går inte att beskriva i ord. För barn som sällan kommer utanför hemmet är det här en av årets största höjdpunkter, berättar Lyudmila Lonyuk.

Under julsatsningen som varar i nästan två månader får drygt 30 000 utsatta personer hjälp.

Skänk en gåva

Årets matpaketinsamling i Osby genomförs av representanter från Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Svenska kyrkan, tillsammans med Filippos Second Hand och Barnmissionen. Det är Filippos Second Hand som helt ideellt sköter all administration.

Den som vill ge en gåva kan använda sig av bankgiro 

5934-5843 eller 

Swish 123 427 46 92. 

Märk din gåva 

”Matpaket Ukraina”.

Årets matpaketinsamling avslutas som vanligt med en stor konsert med Tre Barytoner den första advent, söndagen den 1/12 klockan 18:00. Eftersom Pingstkyrkan renoveras kommer konserten i år att hållas i Svenska kyrkan.

Text: Eva Ruderstam

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy