Espresso – Din lokala tidning
kulturhuset

Från slott till kulturhus

KULTUR. Efter tio år som slottschef på Hovdala har nu Jens Olsson börjat som chef på Kulturförvaltningen i Hässleholm. Med ett brett kulturintresse och många idéer hoppas han kunna bidra till att berika hela kommunen.

– När jag jobbade på Hovdala blev det ofta sena kvällar. En kväll när jag var på väg hem såg jag ett äldre par i parken som hade dukat upp sin kaffekorg. De berättade att de hade hittat till Hovdala under 500-årsjubileet 2011, men hade bott i Hässleholm hela sitt liv. För mig representerar de de viktigaste besökarna. Människorna som tar del av och använder gemensamma kulturanläggningar till just det de vill i sin vardag.

”KULTURHUSET BY PROXY”

Jens Olsson pratar om Kulturen som ett brett begrepp som uppstår i mötet mellan människor – man bör därför skapa förutsättningar för att möten uppstår där människor befinner sig.
– Vi har vårt fina Kulturhus som nu ska firas med ett lite försenat 20-årsjubileum. Men vi behöver nog tänka lite ”Kulturhuset by proxy” framöver – att vi ska nå ut till nya platser. Den rullande fritidsgården är ett exempel, och att stötta de föreningar som verkar runtom i kommunen är självklart. Men jag tror att vi kan hitta många nya idéer.

IN MED LIVET!

Efter två års pandemisk försening är det nu dags för Kulturhusets 20-årsjubileum. Förberedelserna är i full gång, och samtidigt en hel del förändringar.
– Vi är glada för att få tillbaka en ordentlig restaurang, och jag har själv flyttat mitt kontor ner till foajen intill konsthallen. De frostade glasen ska bort för att skapa en inbjudande känsla, jag vill vara en del av det som händer och verksamheten ska vara öppen. Vi har börjat möblera i entréhallen, vilket kanske går emot den arkitektoniska planen. Men vi vill få in liv! Jag ser framför mig pianokonserter i trapphuset och en livlig plats där massor av saker händer. Vi ska jobba med att gynna mångfald och demokrati, men också med det som är vackert och roligt, säger Jens.

SE BAKÅT, SE FRAMÅT

Catharina Hjalmarsson, som har jobbat i huset i tio år, bland annat med programläggning, håller med om att förändringens vindar blåser friskt.
– Med jubileet vill vi både se tillbaka på det som har varit fantastiskt bra, samtidigt ta tillfället att blicka framåt och se möjligheter. Vilka hittar hit, och vilka vill vi ska hitta hit? Sedan vi blev en gemensam kultur&fritids-förvaltning har vi även ungdomsgårdarna i samma organisation. Ung fritid kommer att ta en aktiv del i jubiléet och det märks på utbudet. Vi från kulturen har även bokat saker som vi inte brukar – standup och ett lokalt band till exempel, som har väckt ett jättestort intresse!

EN VIKTIG DEL I STADSBILDEN

När Jens funderar kring Kulturhusets framtid ser han även till vägarna in.
– Jag tror att man med ganska enkla medel som ljussättning kan länka ihop Kulturhuset och torget på ett bra sätt. Nu jobbas det för fullt med stadskärnan, och vi tycker att det är viktigt att det märks i stan när något händer på Kulturhuset. Hesslecity är en viktig samarbetspartner och Kulturhuset ska vara en viktig del i att göra staden levande!

BUBBLAR AV IDÉER

Jens har sin bakgrund bland annat inom byggnadsantikvarieskrået har ett stort intresse för historia.
– Min mor introducerade mig för litteraturen tidigt och jag spelade väl lite musik i min ungdom, även om jag egentligen är helt tondöv. Men kultur uppstår i alla möten. Den är varken ond eller god, bra eller dålig. Det handlar om mänskligt beteende, möten och tolerans. På min position gäller det att vara inlyssnande. Vilka mötesplatser är viktiga i de olika orterna? Vilka föreningar och enskilda aktörer har bra idéer som vi kan stötta. Kan man ha en föreställning i Jerlovs Observatorium i Vittsjö? Det vore ju skithäftigt! Vi har såklart en budget att förhålla oss till, men det känns som att det bubblar av idéer och framtidsanda här i huset, vilket är jättekul!

TEXT&FOTO:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x