Espresso – Din lokala tidning
hantverksgatan 7

Från smedjan till Hantverksgatan

Hantverksgatan 7 i Älmhult är en butik fylld av unika alster och handplockade produkter, varma leenden och en atmosfär som sprider glädje. Så beskriver Mia Andersson, med kollegorna Marie Karlsson och Anne Hård, visionen och känslan med butiken.

skarmavbild 2023 12 05 kl. 17.34.20

– Vi tror på den lilla tillverkaren och den nära producenten, berättar Mia. Att det äkta och genuina har en självklar plats och att yrkesstolthet och hantverkskunskap är egenskaper som faktiskt gör skillnad.

Mia Andersson, svetsare och silversmed. Kanske har du sett hennes änglar någonstans? I smedjan i Killeberg, smider Mia sina fina silversmycken och rostiga trädgårdssmide. Allt görs för hand och med målsättningen att sprida omtanke.

Anne Hård fastnade tidigt i leran. Idag skulpterar hon gärna kronärtskockor, frökapslar och föremål med organiska former. Det blir även unika ljusstakar, vaser och busiga hundskulpturer.

Marie Karlssons passion är livets hemligheter –
tolkade i keramik och måleri. Muggar, kannor och skålar blandas med akvareller med motiv som horisonter, landskap, modellmåleri eller kompositioner och strukturer av färg och form.

OLIKA BAKGRUNDER

e2d00954 7213 42ca 83e1 441b1a463142 1
a416ff7c fb77 44df b782 a1d0b75cf644

Att jobba med händerna är del av kärnan i att vara människa.

– Att dela det vi gör blir en sorts kommunikation, förhoppningsvis en dialog, med ett mänskligt möte i vår fysiska butik, säger Marie.

–Ett av våra mål är sprida glädje och inspiration med det vi gör. Att jobba med design, handarbete och samtidigt driva företag med allt vad det innebär, kräver både kunskap och erfarenhet – något som Mia Andersson bidrar med. Anne har lång erfarenhet av att driva butik.

– Vi har olika bakgrund och kunskaper så vi kompletterar varandra på ett bra sätt, menar Mia. Idag delar tjejerna på ansvaret, kostnader och tiden de lägger ner. Vem har vad? Hur håller vi nere kostnaderna? Återbruk av inredning och packmaterial. Inventering av gemensamma kunskaper och erfarenheter. Med gemensamma krafter så förstod de tidigt att det skulle vara möjligt att skapa en verksamhet tillsammans.

ETT GIVET NAMN

En gemensam vision som bygger på konsthantverk. Att butiken sen låg på Hantverksgatan, gick inte att bortse från. Så namnet blev ingen större diskussion även om det fanns andra alternativ från början.

– Nej det blev mer och mer självklart, förklarar Mia. Gjort är gjort – av oss – helt enkelt. Vi smider, skröjar, eldar, svetsar, böjer, drejar, kavlar, gröper, målar… Vi gör omtänksamma smycken, tänkvärda muggar. Finurliga former, ljuvliga skockor. Änglar och rävar. Venus från Sånnaböke och faktisk också någon liten jäkel. Kannor och skålar, burkar och vallmo. Måleri och känslomässig magi. Stort och smått. Högt och lågt.

HANTVERKA OCH NÄTVERKA

Tjejerna på Hantverksgatan vill gärna träffa människor som uppskattar att ”hantverka” själva, inspireras av varandra, prata en stund.

– Vi har blivit varmt mottagna av människorna i Älmhult och norra Skåne, förklarar Marie. En start som överträffat våra förväntningar. Vi vill också inspirera andra att våga satsa. Tänka lite annorlunda. Gå samman, hitta människor som kompletterar dig och kör. Det kan kännas som om det drar lite kallt nu, både ute och inombords, det är extra viktigt att vi inte låter varandra tappa hoppet.

TEXT: JOHNNY@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x