Espresso – Din lokala tidning

Från tuff uppväxt till karismatisk inspiratör

Morgan Johansson gjorde det omöjliga och vände sitt liv.

Morgan kan beskrivas som en karismatisk man med stor social kompetens och både fysisk och psykisk styrka samtidigt som han är mjuk och omtänksam. Han kan idag titulera sig entreprenör, risktagare, författare, föreläsare, coach samt pappa till två barn i skolåldern. Trots sin brokiga barndom har han levt ett liv där det går att följa en röd tråd i hans val att se möjligheter istället för problem. Det är detta som gjort honom till den person han är idag och förhoppningsvis kan hans historia sprida hopp till flera som har eller har haft det så som han.

Älmhultsbon Morgan Johansson är ett exempel på hur en människa trots ofördelaktig bakgrund och svår uppväxt kan vända livet till något positivt och ta sig framåt och blomma ut som människa. Jag är extremt tacksam över min bakgrund, det är just den som har format mig. Jag väljer att vara tacksam och det är det som är min stora drivkraft, säger Morgan.

Tuff uppväxt
Morgan är en glad person som njuter av livet och är inte alls bitter över sin barndom när han berättar om den. Istället är han tacksam över hur den format honom. Familjen hade det svårt ekonomiskt när han växte upp och det fanns missbruk i familjen. När Morgan föddes bodde de hos hans farmor eftersom båda föräldrarna var arbetslösa.

Fram tills jag var 17, 5 år så flyttade vi 20 gånger och jag bodde på 16 olika orter. Det gjorde att jag bytte skola nästan hela tiden, närmare bestämt nio gånger.
Uppväxtmiljön satte tidigt sina spår i Morgan.

Jag började snatta när jag gick i 5:an och jag började att skolka när jag gick i 7:an. Det är inget jag är stolt över idag. Jag var trött på skolan och blev enormt duktig både på att snatta och att skolka, eftersom det man tränar på, det blir man duktig på. Valet av miljö gjorde att jag drogs till dem som inte skötte sig. ”Lika barn leka bäst” heter det ju, och det stämmer klockrent i mitt fall, berättar han.
Det fanns dock ljuspunkter som skulle inspirera honom senare i livet.

En klasskompis från Älmhult har betytt mycket för mig. Han kom från en helt annan miljö än jag och jag ville vara i den trygga miljön han hade, men det insåg jag inte på den tiden utan det har växt fram hos mig senare i livet. Klasskompisen är idag en högt uppsatt chef på ett känt möbelföretag i Älmhult, fortsätter Morgan.

Flyttade tidigt hemifrån

När jag var 17,5 år hoppade jag av gymnasiet och flyttade hemifrån. Mitt första jobb var på Tarkett i Hanaskog. Sen dess har jag klarat mig själv. Det har varit en otrolig personlig resa jag har genomfört.
Blod behöver inte vara tjockare än vatten, och vissa saker i livet kan man inte välja påpekar Morgan.

Dock har du möjlighet att kunna göra dina egna val i övriga livet och påverka det också.
Jag hade olika jobb, var osäker och rastlös men skötte ändå mina jobb klanderfritt fram tills jag fyllde 30 år. Då kom jag i kontakt med försäljning, och där tog jag ett jättesteg. Något att lägga på minnet är att: Att sälja handlar i slutändan om att hjälpa kunden ifråga att köpa det de behöver, varken mer eller mindre. Att bygga relationer är A och O. Här jobbar jag mycket efter Know you – Like you – Trust you.

Ledarskapsförmågor
I samband med sitt säljuppdrag började Morgan träffa på olika människor som hade det så som han ville ha det i livet.

För att du skall förändras måste du vara formbar och mottaglig. Ser du inte att belöningen är större än priset du behöver betala för att ta dig dit, så kommer du troligtvis inte heller utföra jobbet, säger han.

Många människor vill ha en förändring men fortsätter att göra samma saker. Det fungerar inte. Då är det lättare att klaga. Men ”Att klaga, är som att sitta i gungstol. Du har någonting att göra, men du kommer ingenstans.”

Jag är väldigt noggrann med vilka människor jag släpper in i mitt liv. ”Människor är som hissar – antingen tar de dig upp eller så tar de dig ner”, fortsätter Morgan.
Morgan har tränat olika sporter mer eller mindre i hela sitt liv och i 20-årsåldern började han även med kampsport, blev duktig på det och öppnade med tiden en kampsportsklubb i Osby, där han också bodde ett tag.

Där började mina ledaregenskaper utvecklas, utan att jag egentligen var riktigt medveten om det. Idag håller jag igång 5 till 6 gånger i veckan på ett gym med varierande träning. Hälsan är givetvis i fokus. Finns tre delar vi kan träna på. Fysiken, hjärtat och hjärnan, varav den sistnämnda handlar om personlig utveckling.

Livet idag
På frågan vad som är drivkraften hos honom svarar han att det är själva resan.

Målet är givetvis viktigt. Men känslan av att vara på väg, är en sorts frihetskänsla som är svår att förklara. Det är så lätt att man fastnar i det berömda ekorrhjulet. Att ha möjlighet att hjälpa andra människor att våga tro på sig själva; att se dem växa som personer är otroligt inspirerande. Sen har jag min personliga drivkraft – att äga klockan, d.v.s. att styra min egen tid. Och det gör jag sedan många år tillbaka. Är otroligt tacksam för att kunna ha den möjligheten. Framför allt i ett mer och mer stressat samhälle.
Det som egentligen ligger mig varmast om hjärtat är barn. Där har jag en föreläsning som heter ”Det är lättare att bygga starka barn, än att laga trasiga vuxna.” Det är många gånger en tuff värld våra barn växer upp i.
Idag mår Morgan extremt bra, lever i nuet och njuter av varenda dag.

Och det är bara jag som har kunnat skapa detta, och det är det jag menar med att alla har möjligheter till att kunna påverka sina liv.

Föreläsare och författare
Morgan har även skrivit en bok utifrån sina erfarenheter.

Ja, det stämmer. Jag har varit på många föreläsningar i framför allt USA, men även i de skandinaviska länderna och inspirerats till att själv föreläsa. Jag har skrivit en bok som är baserad på min öppna föreläsning. Titeln är ”Tro på dig själv och ge aldrig upp” och boken innehåller 10 budskap som har hjälpt mig till den jag är idag. Den är tänkt som ett arbetsverktyg som man kan läsa om och om igen. D.v.s. olika verktyg som man kan plocka fram när man behöver dem. Jag har själv producerat den och gett ut utan något bokförlag.
I framtiden skall jag ge ut en trilogi om mitt liv, som jag har påbörjat att skriva.
På tal om det, vad tror du att du gör om 10 år?

Jag fortsätter att jobba på mina villkor. Jobba och jobba förresten… ”Hitta ett arbete som du älskar, så behöver du aldrig mer gå till jobbet”. Troligtvis bor jag någon annanstans, kanske utomlands och jag har nog flera boenden. Har fortsatt nära och bra relationer till mina nära och kära. Så tror jag att livet kommer att se ut om 10 år för min del, avslutar Morgan.

Text och foto: Anita B Svensson

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy