Espresso – Din lokala tidning
cachaça is the name of a typical alcoholic drink produced in br

Från whisky till Rom

Vi har nu i ett tiotal krönikor ägnat oss åt skotsk whisky och ändå bara skrapat lite på ytan. Whisky tillverkas dessutom i en mängd länder, främst då kanske Indien, USA, Irland, Canada och Japan men jag hoppas vi kan återkomma till dem.

Sverige är i likhet med de flesta europeiska länder idag ett ”whiskyland” med ett dussintal destillerier. Mackmyra var den stora pionjären 1999 men idag har vi också Spirit of Hven, Smögen Whisky, Gotland Whisky och High Coast Distillery (f.d. Box) som de fem mest etablerade och kända men det finns ett halvdussin till och fler är på väg.

”Frankrike då?” undrar kanske någon med anledning av att fransmännen är världens största konsumenter av skotsk whisky. Jodå, där finns minst 40 whiskyproducenter! Och så ser det ut i de flesta länder, destillerier växer upp som svampar ur jorden. Så visst finns det ännu enormt mycket att berätta om när det gäller whisky men låt oss ta en paus från det och ägna oss åt en dryck som tilltalar svenskarna alltmer: rom.

Själv har jag länge intresserat mig för rom men när jag höll min första romprovning för drygt 10 år sedan var sortimentet begränsat och intresset tveksamt. Jag minns att jag då sa att rom med tiden kommer att bli lika populärt som whisky och deltagarna såg tveksamma ut. Och så har det väl inte hunnit bli ännu men vi är på god väg. Ett bekymmer, som jag ser det, är att svenskarna främst gillar och dricker rom som inte riktigt förtjänar att kallas rom. För att jämföra med whisky så är det flesta romdrickare på ”blendedstadiet” och har ännu inte fått smak på den aromatiska och finessrika romen på ”maltwhiskystadiet”.

Men först: Vad är då rom?

Enkelt uttryckt är rom oftast ett destillat av sockerrörsmelass; en restprodukt från rörsockerframställningen, men kan också vara ett destillat av sockerrörsjuice dvs. ren saft från sockerrör.

Grundmaterialet till rom är således sockerrör och rom får bara tillverkas i länder där det växer sockerrör (Karibien, Nord- och Sydamerika, Australien och vissa öar i Stilla havet). Rom får emellertid tappas, blandas och lagras var som helst men måste hålla minst 37,5 % alkohol enligt EU:s krav. Någon rom kan således inte tillverkas i Sverige. Den gotländska sockerspriten på sockerbeta (Altissima) får inte kallas rom utan går på Systemet under rubriken ”Övrig sprit”. Och där kommer för övrigt en hel del drycker/varumärken att hamna när EU:s nya lagstiftning rörande tillsats av socker i rom träder i kraft. Ett exempel är Zacapa, en svensk favorit, som inte längre kommer att få kallas rom. Bra tycker jag! Låt oss återkomma till det!

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x