Espresso – Din lokala tidning
fredrik

Fredrik Malmberg är nästa person att berätta om sin relation till “Göinge”

Hej Fredrik! Vem är du?

Jag är en stolt göing på 50 år som är född och uppvuxen i Göinge närmare bestämt Sibbhult. Där växte jag upp med en släkt som alltid tänker, talar och drömmer om mat så mitt yrkesval blev lätt.

Efter gymnasiet blev det lumpen som kock till sjöss. Och vidare har det flyttats en del både in och ut ur Göinge till olika arbeten, då man som ung inte alltid ser fördelarna med en plats som Göinge. Några år säsongade vi på Gran Canaria vintertid och här hemma på sommartid. Under denna tid passade jag även på att starta mitt företag Malmbergs Gastro tillsammans med min sambo, Sylvia. Efter några år som flyttfåglar fick jag sedan ett jobberbjudande på Breanäs konferenshotell och blev sedermera även delägare i detta företag. Vi bestämde även då oss för att stanna kvar i Göinge, närmare bestämt mitt ute i skogen i Breanäs med hela Immelsjön som vy från en liten stuga. Där föddes snart våra två barn och boendet blev för litet, så flyttlasset drog vidare till min födelseort Sibbhult på självaste julafton.

broby gastis

Var i Östra Göinge hittar vi dig?

Numera finns jag oftast på Broby Gästis som jag driver med min Sylvia. Hit kommer många, både Göingebor och gäster från världens alla hörn. Vi (alla i Göinge) får beröm för hur fint och välskött det är överallt. De menar då både våra tomter men även våra allmänna platser. Påskkärringen måste vara en av de mest fotograferade kändisarna vi har!

paskakarring

Vem är göing, enligt dig?

Vem som helst som trivs i Göinge är en göing, enligt mig. Något som vi kan vara stolta över är att här håller man sitt ord och ett handslag är ett handslag.

Här håller man sitt ord och ett handslag är ett handslag!

Kan du ge exempel på några dialektala ord och uttryck från bygden?

Jag har den göinska dialekten inspelad, analyserad och nedskriven i en uppsats på Kristianstads högskola när en av mina kusiner som studerade lingvistik behövde försökpersoner då ställde man såklart upp. Summa summarum så var göingskan inte likt någon annan dialekt.

Annars var det vanligt när vi jobbade på Gran Canaria att svenskar udom soknes ifrau ofta inte förstod vad vi sa då det kom ner andra göingar och pratade med oss. Kunde även komma väl till pass då vi ville diskutera något för oss själva.

Finns det någon speciell historia eller sägen som du kan berätta om?

När jag jobbade i Breanäs kom det fram att en släkting blivit dräpt bakom huset av en svartsjuk man.

Till vem lämnar du över stafettpinnen?

Jag lämnar över stafettpinnen till Therese Svensson Collin som jag känt sedan förra seklet och som med sin breda kunskap om bygden är en av de bästa ambassadörer för Göinge!

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x