Espresso – Din lokala tidning
Frida kvinnojour startar öppen verksamhet

Frida kvinnojour startar öppen verksamhet

HJÄLPVERKSAMHET. Frida kvinnojour i Hässleholm är den erkänt säkraste kvinnojouren i landet. Här placerar socialtjänsten från hela Sverige kvinnor, barn och familjer med högsta skyddsprioritet. För att nå ut till våldsutsatta kvinnor och barn i närområdet startar nu Hässleholmsjouren upp en öppen verksamhet som kommer att invigas den 20 januari -22.

Frida kvinnojour startar öppen verksamhet. Bakom idén med en lugn fristad ligger verksamhetsledare Lotta samt övriga fem i personalgruppen. Espresso träffar tre av dem, Lotta, Suss och Jennika, en höstruskig dag. I lokalen är det dock varmt – inte minst på grund av de stora hjärtan och det engagemang som Lotta, Suss och Jennika utstrålar. De brinner för att hjälpa utsatta kvinnor – och inte minst deras barn, poängterar de.
Den öppenvård de nu planerar för vänder sig till våldsutsatta kvinnor och deras barn i Hässleholm och kranskommunerna.
– Alla är välkomna och här får man vara helt anonym om man vill. Vi för inga journalanteckningar här, berättar Suss.

Samtal för kvinnor och barn

En av planerna för den öppna verksamheten är att erbjuda samtalsgrupper för kvinnorna, men även samtal för barnen som tyvärr ofta försummas.
– Vi måste se barnen. De är vår framtid och om vi inte arbetar förebyggande så riskerar vi tyvärr snart en ny generation våldsverkare, säger Lotta.
Och så är det – får du inte stöd att bearbeta det du upplevt så är det lätt att du tar efter de mönster du växt upp med som barn. Därför kommer den öppna verksamheten att erbjuda så kallade Trappansamtal – en samtalspedagogik som hjälper barnen att bearbeta och ge perspektiv på deras upplevelser. Det kommer också ge personalen en uppfattning om ifall fler insatser behövs för att stötta barnen.

Nätverkande och avslappning

Förutom samtalsgrupper ska kvinnor och barn också kunna få avslappning i form av yoga eller massage. Jennika är yogainstruktör och är den som är tänkt att hålla yogapass men också samtal, precis som Suss.
– Vi har också planer på att ha stickkafé, frukostträffar, anhörigstöd… det finns massor med idéer och även behov.
– Vi vill som sagt också satsa på barnen som lätt hamnar utanför sina jämnårigas aktiviteter, kanske både på grund av ekonomi och sin skyddade identitet. Här ska de exempelvis få möjlighet att hålla barnkalas på “hyrd” lokal. Vi kommer att bistå idrottsföreningar i hur de ska hantera skyddade identiteter så att barnen kan idrotta. Men också hjälpa till att skjutsa barnen till sina fritidsaktiviteter. Det är viktigt att de får känna att de inte är ensamma, berättar Lotta.

Sälja utbildningar

Frida Kvinnojour har också planer på att börja sälja utbildningar under ämnet utsatthet från och med nästa år. Detta för att öka kunskapen hos vissa yrkesgrupper om hur man upptäcker och hjälper våldsutsatta kvinnor. Då kan frågor som hur ser man varningstecken och hur man jobbar med id-säkrade anställda, få sina svar.
– Vi kommer att vända oss till exempelvis nämndemän och HR-personal, berättar Lotta som menar att vi behöver synliggöra det enorma samhällsproblem som detta faktiskt är. Det måste bli stopp för besparingar.
– Alla har rätt till trygghet och lika förutsättningar men också att få behandling av kompetent och utbildad personal.

Unik verksamhet

Verksamheten är helt unik för en kvinnojour men som ideell förening behöver Frida Kvinnojour hela tiden jobba med att söka medel och sponsorer.
– Vi tar gärna emot sponsring både från privatpersoner och företag. Kanske kan man tänka sig att sponsra något barns idrott eller ge ett bidrag. Och vi har inget vinstintresse utan pengarna går direkt till verksamheten.
För att kvinnojouren ska räcka till så finns det ett antal volontärer som också hjälper till med praktiska saker, som exempelvis barnpassning.
– Vi behöver alltid fler volontärer så den som vill engagera sig är välkommen att höra av sig, avslutar Lotta.

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Fotnot: Den 26/11 håller Frida Kvinnojour Äppet Hus på Åkaregatan 19 kl. 15:00. Invigningen hålls den 20 januari. Frida kvinnojour kommer även att delta i soroptimisternas fackeltåg samma kväll.

Följ gärna Frida kriscenter på sociala medier.
Swish för bidrag: Frida kvinnojour 1230184994

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x