Espresso – Din lokala tidning
Image default

Fridas fyllda oxrullader med gräddsås

Ibland vill man ha något riktigt gott som man minns från sin barndom. Oxrullader är en sådan sak. Min mamma brukade ofta göra oxrullader när släkten skulle komma på besök, därför kallar jag dem Fridas. Fördelarna var många, de kunde göras långt i förväg, de värmdes i sin egen sås och framförallt var de så goda, riktig festmat. Detsamma gäller idag, jag gör dem i förväg och behöver bara tänka på potatis och grönsaker när det är dags. De gillas av alla åldrar – kan det bli bättre?

För att göra rulladerna behöver du oxkött i tunna skivor. Är du bekväm köper du lövbiff, gillar du att pyssla i köket så köper du en oxstek av fransyskan (gärna till extrapris) och skivar den själv. Kom ihåg bara att skära rakt över fibrerna! Storleken på rulladerna avgör du själv, jag föredrar att göra mindre rullader men fler, och delar skivorna i ca 5 cm breda och 10 cm långa bitar. Inget behöver vara exakt, det blir fint och gott ändå! Min mamma använde späck, jag tar bacon.

rullader,oxrullader
Johnny Billinger Fridas fyllda oxrullader med gräddsås Fridas fyllda oxrullader med gräddsås Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

Tunna skivor innanlår el fransyska
(lövbiff) ca 600 gram
Bacon
Champinjoner
Gul lök och vitlök
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
 
FYLLNING:
Bacon
1 stor gul lök
150 gram champinjoner
(eller annan svamp)
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk smör
0.5 dl hackad persilja, fryst går bra
 
SÅS:
3 dl vatten
2 msk kalvfond alt.
köttbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk soja, ev. mer
 

SÅ HÄR GÖR DU

1. Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa och hacka svampen ganska fint. Fräs löken, svampen och vitlöken i smör tills all vätska har ångat bort och löken är mjuk. Rör i persiljan och ställ åt sidan.
2. Lägg ut köttskivorna på en skärbräda, dela till lämplig storlek och krydda med salt och peppar. Lägg på en bit av en baconskiva och en sked av fyllningen. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

gör så här
3. Bryn rulladerna i smör i en stekpanna. Flytta över till en gryta och häll på vattnet och fonden/ smulade buljongtärningar. Låt puttra under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 40 minuter.

gör så här 2
4. Ta upp rulladerna ur såsen. Häll i grädden och koka upp. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Smaka av med soja. Låt koka ca 3-5 minuter.
5. Ta bort tandpetarna (tång kan behövas!) och lägg tillbaka rulladerna i såsen. Servera med potatispuré eller potatis- och sellerimos och t.ex. haricots vert, rönnbärsgelé och inlagd gurka.

 

ÖVRIGT

Om du testar detta recept, så får du gärna kommentera slutresultatet. Gärna med en fin bild på vad du åstadkommit. Då kan vi dessutom använda den bilden och visa alla andra nyfikna hur det färdiga resultatet ser ut. Tack för att du hjälper oss att sprida husmanskosten vidare.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x