Espresso – Din lokala tidning
Friluftsåret Sliperiet Gylsboda

Friluftsåret 2021 på Sliperiet Gylsboda

KULTUR/FÖRENINGAR. För några veckor sedan belönades Sliperiet Gylsboda med Skånes Hembygdsförbunds innovationspris för sitt kreativa sätt att tillgängliggöra sin verksamhet under rådande pandemi.
Nu tar sliperiet ytterligare ett kliv när det gäller att utveckla och tillgängliggöra de natursköna omgivningarna i Gylsboda.
Vi träffade Pia Lindberg och frilansande biologen Josefine Gustafsson, som tillsammans jobbar med föreningens deltagande i Friluftsåret 2021.

Det är krispigt i luften längs stigen som går runt det gamla vattenfyllda stenbrottet. Vi stannar till under en av Pierre Nilssons skulpturer av Gylsingar. En Gylsing är ett slags skogsväsen som lär finnas i skogarna runt Gylsboda. Idag besöker vi Sliperiet Gylsboda för att prata om Friluftsåret 2021.
– Här har vi tänkt att man ska kunna vara ute och laga mat, och kanske sitta och ta fram gitarren på kvällen. Sen har vi planer på att bygga en kombinerad bastu och vindskydd för övernattning. Och kanske vinterbad om man hackar hål i isen, säger Pia Lindberg och pekar mot en udde i vattenbrynet.

Satsning på friluftsår

I år är det Friluftsåret 2021, en satsning initierad av Naturvårdsverket och paraplyorganisationen Svenskt friluftsliv. Avsikten är att allt fler människor ska kunna hitta ut i den svenska naturen, och fokusgruppen är de som inte är vana att ta sig ut i skog och mark. Josefine Gustafsson, frilansande biolog, har lång vana av att jobba med olika friluftsprojekt och tog initiativet till ett samarbete med sliperiet.
– Jag bor växelvis i ett hus i Loshult, och är mycket förtjust i naturen här i nordöstra skåne. Jag har varit här vid sliperiet många gånger, och på novemberlovet när jag var här med familjen så frågade jag Pia om hon var intresserad av att göra något tillsammans på Sliperiet Gylsboda för Friluftsåret 2021.

Ansökt om bidrag

I satsningen på Friluftsåret 2021 finns också möjligheten för olika aktörer att söka pengar till friluftsfrämjande projekt. Josefine och Pia jobbade fram en ansökan och har när denna tidning skickas till tryck fått ett förhandsbesked om en bidragssumma på 313 000 kronor.
– Oavsett om vi får pengarna eller inte kommer vi att jobba med friluftsåret. Bland annat vill vi rusta upp och märka ut vandringsleden kring stenbrottet, och planen är att ta fram en karta.
– Vi kommer att satsa mycket på att involvera de unga, säger Pia Lindberg.

Aktiviteter i hela landet

På webbsidan Luften är fri samlas alla aktiviteter i hela landet som är en del av Friluftsåret. Här finns redan några arrangemang som är planerade vid Sliperiet. Den 27 mars blir det tipspromenad med titeln “Friluftskompis” där tanken är att man ska ta med sig någon som aldrig tidigare har upplevt en tipspromenad. 11-13 juni blir det utematlagning och övernattning vid stenbrottet – kanske är då planerna om vindskydd och bastu redan förverkligade?

Även Gylsboda festival, som äger rum den 7 augusti om de allmänna restriktionerna tillåter det har dockats med Friluftsåret.

Text och bild: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x