Espresso – Din lokala tidning

Fryshuset; en mötesplats för kreativa ungdomar

Sedan hösten 2018 har den centralt placerade gröna villan i Broby blivit “Fryshuset”. Moder-verksamheten finns i Stockholm och är en organisation som arbetar genom att låta ungas passioner komma till liv och utvecklas. Det kan vara idrott, konst, motorintresse, gaming eller studiecirklar – bara fantasin sätter gränser.
Till hands i Broby finns, förutom en luftig lokal med stort kök, fyra engagerade vuxna; Paula Jansson, Diana Gehander, Valdemar Rusch och Sören Davidsen.

Fryshuset vill alltså erbjuda en mötesplats som skapas utifrån ungdomarnas intressen. Det är de som ska komma själva med idéer och vi som ska hjälpa till att förverkliga dessa, förklarar Sören Davidsen och Diana Gehander håller med.

Det är ungdomarnas idéer som utvecklar verksamheten och vi finns här för dem. Det gäller bara att våga komma med sina tankar så stöttar vi, men det är de själva som gör jobbet, säger hon.
Medelåldern på ungdomarna som besöker Fryshuset i Broby är 16 år, men alla i åldrarna 14 – 22 är välkomna.

Och är man yngre eller äldre och har en bra idé är man förstås också välkommen, säger Valdemar.

Fångar upp ungdomar
Just idag är det torsdag och kl. 15:00 börjar “Fryshuschillet”. Det kommer in ett gäng killar som är sugna på att dra igång kvällens matlagning. Idag är det hamburgare som står på menyn.

De får välja vad som ska lagas. Det vanligaste är tacos eller hamburgare, men vi har även fått förslag på en kväll med arabisk mat vilket vore jättetrevligt, säger Paula Jansson.
På Fryshuset vill man gärna bredda grupper och aktiviteter. De vuxna är ofta ute och pratar med ungdomarna på byn, eller besöker Göingeskolan och Paula berättar att det börjar rulla på allt bättre.

Nu känner ungdomarna igen oss och vi lär känna dem. Fler vågar komma hit med sina idéer och har förstått vad vi gör och att vi kan hjälpa till med så många olika saker.” säger hon.

Vi har ett bra samarbete med kommunen, socialtjänsten, fältare och skola, berättar Valdemar, som säger att det är viktigt att fånga upp dem som är näst på tur att hamna snett.

Visst finns det unga i kommunen som hamnat djupt i kriminalitet och droger, dessa är det svårt för oss att få på rätt väg, men det finns så otroligt många fler som har drivet och viljan. Man hör bara inte om dem lika ofta, fortsätter han.

Ser bara möjligheter
Projekt som är igång just nu är dansklasser, en podd och “Liv1”; ett projekt där ungdomarna får göra livsberättelser genom t.ex. kortfilmer och som finansieras av centrala Fryshuset. Jobbcoachen Sören finns på plats tre dagar i veckan för att prata med ungdomar om utbildning och jobb. – Det finns så mycket bra kompetens som vi måste ta tillvara på, säger han.

Och det som är så bra med Fryshusets verksamhet är att ungdomarna tidigt lär sig att själva driva sina idéer och att de på så sätt utvecklar sin ledarskapsförmåga, samtidigt som man samarbetar med och respekterar varandra, berättar Valdemar, som gärna ser att även unga med olika former av funktionsvariationer kommer.

Vi har erfarenhet och kunskap om npf-diagnoser och vill gärna se att de där unga med specialintressen kommer hit och engagerar sig.

Vi är här för att stanna i kommunen och ser bara möjligheter, avslutar Valdemar.

Fotnot: Läs mer och häng med på: Fryshuset.se
Facebook: Fryshuset Östra Göinge
Instagram: fryshusetostragoinge

Text och foto:Elin Sohl

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy