Espresso – Din lokala tidning
Full fart framåt hos FMCK Hässleholm

Full fart framåt hos FMCK Hässleholm

Ökat intresse för enduro

Motorsport/Förening. Hos enduroklubben FMCK Hässleholm är både gemenskapen och tävlingarna viktiga. Med ett ökande medlemsantal och fina framgångar i Ungdoms-SM går det framåt på flera sätt.
– Här finns killar och tjejer som är sex, sju år och folk som är 70. Alla kan köra enduro, på sina egna villkor och premisser, säger Stefan Eriksson, ordförande i FMCK Hässleholm.

Full fart framåt hos FMCK Hässleholm. Enduro är den motorcykelsport i Sverige som har flest utövare. FMCK Hässleholm har omkring 200 medlemmar och intresset för sporten är stigande.
− Vi fick ett litet medlemstapp när vi var tvungna att lämna vår förra bana på Hovdala, men nu börjar folk hitta tillbaka. Vi får även många helt nya medlemmar, så det är roligt, säger Stefan Eriksson.
Han tror att det finns flera anledningar till att allt fler söker sig till föreningen.
− Man är alltid utomhus, det är bra motion och det händer lite mer än om man bara är ute och springer till exempel. Den sociala samvaron är också viktig. På träningarna kör vi inte bara, utan vi sitter och snackar och grillar korv och så också. Det blir även en del mekande mellan träningarna och det tycker de flesta är roligt.

Full fart framåt hos FMCK Hässleholm
Stefan Eriksson, ordförande i FMCK Hässleholm.
Träning året runt

Onsdag kväll och lördag förmiddag året runt är det träning på banan i Stoby. I skogsområdet växer mest småbjörk och ljung och på uppkörda stigar fräser endurocyklarna förbi.
− Vi har en liten bana för knattarna och en större på sex, sju kilometer för dem som känner att de klarar det. Alla våra medlemmar får köra så mycket man vill under våra träningstider, säger Stefan Eriksson.

Bytt hemmabana

För några år sedan hade föreningen sin hemmabana på Hovdalaområdet. Den tvingades man lämna för att det, snabbt sammanfattat, fanns en intressekonflikt bland de inblandade parterna om hur framtiden för området skulle se ut. Nu har föreningen tillstånd att köra på banan i Stoby till februari 2023 och hoppas antingen få fortsätta där eller hitta en permanent bana någon annanstans.
− Vi önskar helst något inom Hässleholms kommun. Vi anpassar banan efter naturen, så bara det inte är ett kärr så kvittar det egentligen hur det ser ut, säger Stefan Eriksson med ett leende.

Världens största tävling

Simon, 13 år, rullar in i depån, tittar ner mot bakhjulet och signalerar att något inte känns helt rätt. Hans pappa tar över och konstaterar att kedjan är rejält sliten men säger att det bara är att köra så länge det håller. Innan han gasar iväg på nästa varv berättar Simon att han ska köra Gotland Grand National, världens största endurotävling, om några veckor.
− Det är första gången jag ska vara med så det ska bli spännande, säger han.
Vad är det roligaste med enduro?
− Ibland går det fort, ibland är det svårigheter. Och så är det roligt att gasa. Det är inte som motocross, att det är samma alltid. Jag gillar gemenskapen också, jag är här nästan varje träning, säger han.

”Ibland går det fort, ibland är det svårigheter. Och så är det roligt att gasa.”

Simon, 13 år
Full fart framåt hos FMCK Hässleholm
Simon, 13 år, ska senare i höst köra Gotland Grand National, världens största endurotävling, för första gången.
Framgångar på USM

I höst har det gått bra för FMCK Hässleholms ungdomar. 17-årige André Blohmé slutade tvåa i totala Ungdoms-SM efter fem deltävlingar. André Blohmé är för övrigt en av två förare från föreningen som kommer att ställa upp i välkända och leriga tävlingen Novemberkåsan.
Felizia Hurtig slutade på en tredjeplats i USM D2. Elin Ek slutade fyra, Emma Johansson femma och Wilma Bengtsson sexa.
− André gjorde det fantastiskt bra i en hård konkurrens och alla tjejerna gjorde det också jättebra. Våra ungdomar har visat framfötterna. Vi behöver bygga från ungdomssidan och det börjar blomstra nu och ge resultat, säger Stefan Eriksson.

Full fart framåt hos FMCK Hässleholm
Full fart framåt hos FMCK Hässleholm.
Hoppas på fortsatt ökat intresse

Ordföranden hoppas att intresset för enduro fortsätter att öka, både nationellt och lokalt i Hässleholmsområdet.
− Vi vill absolut ha ännu fler medlemmar. Vi försöker inte värva hit folk som redan kör för andra klubbar, men nya är alltid välkomna. Här är en hemskt bra gemenskap. Kommer det en ny medlem är det alltid någon som visar runt och sådär. Vi hoppas kunna ordna en prova-på-dag längre fram, men innan dess är det bara att köra hit när vi tränar så berättar vi gärna hur det fungerar, säger han.

Text & foto: Pär Andersson

Här kan du läsa om en annan idrottsklubb i Hässleholm.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x