Espresso – Din lokala tidning
fritidsbanken70

Full fart med Fritidsbanken i Broby

FRITID. Genom Fritidsbanken i Broby kan vem som  helst låna allt från stjärtlappar till alpinutrustning gratis. En fredagseftermiddag i januari passade utmärkt för att låta Brobys mellanstadieelever få ett smakprov av utbudet och esbjuda alla en härlig dag på både bandydammen och i den intilliggande pulkabacken.

– Vi har haft en rekordstart på 2024, konstaterar Anders Gunnarsson, som tillsammans med  kollegan Patrik Nyberg och Arbetsmarknadsenhetens serviceteam har fått slita hårt för att skotta bandydammen fri från nattens snö.
– Vi hade hjälp av en fyrhjuling att skotta upp en plan i går, men så kom det en decimeter snö inatt, skrattar Anders.

Normalt sett är det sällan som vintrarna i Göinge erbjuder många möjligheter till lek och sport i långliggande snö. Som nog alla har märk har årets vinter varit något av ett undantag.
– Hos fritidsbanken kan man låna utrustning för sport och uteaktiviteter helt gratis. Ett lån gäller i två veckor, men vi har inga förseningsavgifter om man lämnar grejerna sent. Om något skulle gå sönder så får man en klapp på axeln och ett tack för att man har använt grejerna fullt ut, säger Anders Gunnarsson.

fritidsbanken74
fritidsbanken68

Anders Gunnarsson och Patrik Nyberg jobbar på Östra Göinge kommuns Arbetsmarknadsenhet med ansvar för Fritidsbanken och Serviceteamet. Tillsammans med skolorna i Broby ordnade de en härlig dag på bandydammen.

”En fantastisk möjlighet”
Och visst kommer vinterprylarna till nytta när Prästavångsskolans mellanstadieelever dyker upp strax efter lunch. Isen fylls snabbt av tävlingsåkare, bandytrixare, hockeyglidare och en eller annan Bambi på hal is. De som inte är sugna på skridskor kan greppa en pulka och kuta iväg till backen alldeles intill, där det åks för glatta livet!
– Fritidsbanken innebär en fantastisk möjlighet för oss i skolan att ordna uteaktiviteter på kort sikt. Vi undervisar i friluftsliv och uteliv året om, och med möjligheten att låna utrustning till alla elever kan vi verkligen fånga dagen, säger Henrik Larsson som är gymnastiklärare i Broby.

Privatpersoners överskott
Fritidsbanken drivs av arbetsmarknadsenheten i Östra Göinge kommun. Utrustningen som lånas ut kommer från privatpersoner som har lämnat in saker som de inte längre använder.
– Det är ett vinnande koncept för alla parter. Vi erbjuder sysselsättning åt  10-12 personer som behöver komma ut i arbetslivet, och kan erbjuda allmänheten möjligheten att låna utrustning för sport- och fritidsaktiviteter. Vi ser till att hålla grejerna slipade, vallade och rätt inställda, säger Anders Gunnarsson.
Fritidsbanken är en organisation som finns i hela Sverige. Både föreningar, kommuner och andra aktörer kan ansluta sig. Den första fritidsbanken öppnade i Deje i Värmland år 2013, och i dag finns fritidsbanker i 40 procent av Sveriges kommuner, samtliga går att hitta på webbsidan fritidsbanken.se.

fritidsbanken67
fritidsbanken61

Det blev en härlig dag med is och snö för Brobys mellanstadieelever.


– Vi har ett utbyte med andra fritidsbanker. Om det finns ett överskott av ett slags utrustning på en ort så skickas det vidare till en annan. I Broby har vi 150 par skridskor, 35 kompletta slalomutrustningar och lika många längdskideutrustningar. Alla får låna, oavsett vilken ort man kommer ifrån, säger Anders Gunnarsson.
– Det fina är att alla de här prylarna troligen hade legat oanvända i någons förråd eller gått till återvinning om Fritidsbanken inte hade funnits. Nu kan vi se till att de kommer till användning utan att det kostar något för dem som vill låna saker från oss, säger Patrik Nyberg.

Rekordstart på året
Tittar man på lånestatistiken så kan man konstatera att grejerna kommer till användning – 2024 har dessutom potential att bli ett rekordår.
– Förra året lånade vi ut 2200 prylar i butiken i Broby, som ligger i anslutning till Allt Möjligt-verkstaden. Om man räknar in alla aktiviteter som vi hade tillsammans med skolorna så är kom vi upp till 7995 utlån. Hittills i år är vi uppe i 597 utlån, bara i butiken – det är redan en fjärdedel av förra årets totala lån, säger Anders Gunnarsson glatt.
– I en liten kommun gäller det att alla samarbetar, och det måste jag säga att vi är väldigt bra på här i Östra Göinge! Det pågår en rörelsesatsning i skolorna tillsammans med SISU (Riksidrottsförbundet) och vi är väldigt glada för att kunna stötta den genom att erbjuda utrustning enkelt och gratis till alla möjliga olika sorters aktiviteter!

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x