Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2023 07 25 kl. 11.03.47

Full fart med Gocart i Delary

UTMANA VÄNNERNA ELLER FAMILJEN PÅ BANAN I DELARY

Delary Gokart ligger strax utanför Älmhult. Hit kommer familjer, turister och olika grupper för att roa sig kungligt på gokartbanan.

Elisabeth Haider driver och äger Delary Gokart som ligger på Delary Industripark, en mil från Älmhult på väg 120 mot Traryd. Det finns ca 10 racerbilar i lokalen och för de allra minsta finns det även söta små Ferrari-elbilar. Lokalen är uppbyggd som en riktig racerbana. För att ge en mer autentisk känsla så finns det prispall, olika prispokaler, flaggor i olika färger med mera.

INGA FÖRKUNSKAPER KRÄVS

Minimiåldern för att få köra gokart är 7 år. Inga förkunskaper behövs då det visas en säkerhetsfilm på en bildskärm inne i depån. Filmen informerar gästerna om vilka regler som gäller och hur man beter sig på banan. De får även information om hur bilarna körs och vad de olika flaggornas färger betyder.

Informationsfilmen kan visas på svenska, arabiska, engelska, tyska och franska; allt för att gästerna skall förstå vad det handlar om. Det är a och o för att få köra gokart. Bilarna kan komma upp i en maxhastighet på 70 km/h.

En gokart för en vuxen är på 9 hästar och de för barn är på 6,5. Gästerna utrustas med overall, nackskydd och hjälm.

– Det får inte förekomma några högklackade skor eller sandaler när man är här inne och kör. Långt hår får man stoppa in i overallen, allt av säkerhetsskäl. Följer man bara reglerna är det en säker sport, förklarar Elisabeth.

KUL FÖR ALLA

Människor i alla åldrar kommer till banan för att köra gokart. Det är företagsevent, svensexor och möhippor, och kalas. Givetvis också privatpersoner. Gästerna får köra 5 testvarv. Sen kör de 2 x15 varv eller 3 x 15 varv.

– Efter 15 varv behövs det en paus för att orka köra mer. Det är ett intensivt träningspass. Oftast använder du muskler som du inte visste att du hade. I gokarten sitter du nästan nere på marken för att få närkontakt med banan, här behövs full fokus och koncentration.

Ofta kommer familjer med olika generationer.

– Det är väldigt kul när far- eller morföräldrar har kört någon form av motorsport i sin ungdom och tar med sina barn och barnbarn för att tävla mot dem. Barnbarnen i 20-årsåldern tror det blir en lätt match men det blir det sällan, avslutar Elisabeth med ett skratt.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x