Espresso – Din lokala tidning

Fyra nyanser av flytande guld

Håkan och Robin Johnsson (far och son) samt Christer ”Chrippe” Persson är namnet på de tre herrarna som numera har brygghuset i Svanshals utanför Osby, i Håkans föräldrahem.

Öl har alltid varit ett intresse för Håkan som dessutom var den som kom på idèn att de skulle starta ett bryggeri när de var i Österrike på en skidresa för drygt två år sedan. Tanken och idèn växte fram att skapa sin egen öl då ett ölbryggeri de hade tänkt besöka på skidorten var säsongsstängt just då.Det ligger mycket arbete bakom innan man kan starta ett bryggeri. Många timmar ligger bakom alla papper och intyg som vi har fått skicka in innan vi ens kunde börja brygga den första ölen. Denna tappas sedan upp på 33 centiliters flaskor, berättar Håkan.

Folköl och starköl
Ölen som de producerar finns i fyra olika kategorier; en 2,8 % Lager och en 3,4 % Pale ale som folköl och i starkölssortimentet finns en Gold på 5,1 % och en Hoppy Ipa på 5,6 %. Alla dessa fyra sorter har olika nyanser av guld.
Vatten, malt, humle och jäst är ingredienserna i ölrecepten som trion har.Från det att ölet börjar att tillverkas med 65-gradigt vatten, till jäsning i tankar och kolsyretillsättningen, tills det är på flaska plomberat och färdigt, så tar processen 3 till 4 veckor. Allt detta görs här på vårt brygghus i Svanshals. Vid en bryggning får vi fram 100 liter öl, fortsätter Håkan.

Svanshals blev Gooseneck
Namnet Gooseneck har sin egen historia.När vi satt nere i Österrike så började vi att titta på Google översättning och Svanshals blev då med Googles speciella översättningen just Gooseneck och det tyckte vi var ett passande namn. Förresten så är en svart svan med sin graciösa hals vår logotype och varumärke, berättar Robin.
Första lansering i höstas
Goosenecks folköl lanserades för första gången i höstas på en välkänd matvaruaffär mitt i byn och responsen från allmänheten var stor.

Det var positivt att stå där bland hyllorna och få prata och ha provsmakning av vårt öl för osbyborna, menade Chrippe.
Under sommaren så kommer starkölen även att säljas på Systembolagen lokalt runt Osby.

Ja, det känns helt fantastiskt, tanken är att de skall släppas senare i år, och att vi här på Osbys Systembolag får den blåa etiketten under våra ölflaskor och det innebär att det är lokalt och närproducerat, vilket känns stort för oss, avslutar Håkan intervjun.

Text & foto:
anita@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy