– Skånsk Klassiker
INGREDIENSER
1 gås (ca 5 KG)
Citronsaft, salt, peppar
Ca 200 g katrinplommon (blötlagda)
6-7 syrliga äpplen
Sås
10 dl kraftig gåsfond
3 msk gåsflott
3 msk vetemjöl
Rödvin och Portvin efter smak
Tillbehör
Stekt Potatis
Rödkål
Brysselkål
Äppelklyftor alt. äppelmos
Katrinplommon
SÅ HÄR GÖR DU
Torka av gåsen. Gnid in den invändigt med lite citronsaft. Salta och peppra in- och utsidan.
Fyll gåsen med blötlagda katrinplommon och syrliga äppelbitar. Lägg gåsen i långpanna och fyll på med vatten, ca 3 cm högt.
Stek gåsen i 200 grader i ugn, ca 2 timmar beroende på storlek. Ös den ofta.
Låt gåsen svalna. Häll det som är kvar i pannan i en plåthink och låt det stå svalt. Gåsfettet lägger sig nu ovanpå.
Skilj fettet från spadet.
Koka en fond på benen och stekspadet från pannan, tillsamman med 1 morot, 1 liten palsternacka, 1 gul lök, en bit purjolök, 1 vitlöksklyfta, 1 lagerblad, 1 nypa timjan och 1liter vatten.
Koka upp gåsfonden. Red av den med gåsflott blandat med vetemjölet. Koka till lagom konsistens.
Smaka av med en skvätt rödvin och lite portvin.
Servering:
Tranchera gåsen och värm upp den. Bjud på stekt potatis, rödkål, brysselkål, sockerstekta äppelklyftor och lättkokta katrinplommon till.
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild
ÖVRIGT
Viner till gås Traditionen säger att till gås serveras Bourgogne av druvan Pinot noir, men givetvis kan andra röda fylliga viner serveras och drickas. Några tips: Bouchard Aine – ett rött, kraftigt Bourgognevinnr. 82531 79:-/ flaska Donovan Park – ett vin från USA, gjort på Pinot noir nr. 2315 109:-/ flaska.