Espresso – Din lokala tidning
Image default

Gås 

– Skånsk Klassiker

Gås – Skånsk Klassiker

Johnny Billinger Gås  Gås  Skriv ut
Portioner: 6-8
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

1 gås (ca 5 KG)

Citronsaft, salt, peppar

Ca 200 g katrinplommon (blötlagda)

6-7 syrliga äpplen

Sås

10 dl kraftig gåsfond

3 msk gåsflott

3 msk vetemjöl

Rödvin och Portvin efter smak

Tillbehör

Stekt Potatis

Rödkål

Brysselkål

Äppelklyftor alt. äppelmos

Katrinplommon

SÅ HÄR GÖR DU

Torka av gåsen. Gnid in den invändigt med lite citronsaft. Salta och peppra in- och utsidan.

Fyll gåsen med blötlagda katrinplommon och syrliga äppelbitar. Lägg gåsen i långpanna och fyll på med vatten, ca 3 cm högt.

Stek gåsen i 200 grader i ugn, ca 2 timmar beroende på storlek. Ös den ofta.

Låt gåsen svalna. Häll det som är kvar i pannan i en plåthink och låt det stå svalt. Gåsfettet lägger sig nu ovanpå.

Skilj fettet från spadet.

Koka en fond på benen och stekspadet från pannan, tillsamman med 1 morot, 1 liten palsternacka, 1 gul lök, en bit purjolök, 1 vitlöksklyfta, 1 lagerblad, 1 nypa timjan och 1liter vatten.

Koka upp gåsfonden. Red av den med gåsflott blandat med vetemjölet. Koka till lagom konsistens.

Smaka av med en skvätt rödvin och lite portvin.

Servering:

Tranchera gåsen och värm upp den. Bjud på stekt potatis, rödkål, brysselkål, sockerstekta äppelklyftor och lättkokta katrinplommon till.

 

Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild

ÖVRIGT

Viner till gås Traditionen säger att till gås serveras Bourgogne av druvan Pinot noir, men givetvis kan andra röda fylliga viner serveras och drickas. Några tips: Bouchard Aine – ett rött, kraftigt Bourgognevinnr. 82531 79:-/ flaska Donovan Park – ett vin från USA, gjort på Pinot noir nr. 2315 109:-/ flaska.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x