Espresso – Din lokala tidning
Gåvobrev och testamente

Gåvobrev och testamente

JURIDIK. Arvstvister uppstår ofta om arvtagarna inte är ense angående gåvor. Att skriva gåvobrev och testamente kan underlätta för efterlevande att förstå hur tanken var när en större gåva gavs bort.

Om en förälder ger exempelvis en sommarstuga eller båt till ett av sina barn är huvudregeln att gåvan ska ses som ett förskott på arv. Det innebär att den som förskotterats får mindre när arvet efter föräldern ska fördelas. Lagen utgår nämligen från att föräldrar vill behandla sina barn lika.

Föräldern kan välja att skriva ett gåvobrev där det står att gåvan inte ska ses som förskott på arv. Eller skriva det tydligt i sitt testamente. Då dras vanligtvis inte värdet för gåvan bort från arvet när det ska fördelas. Man kan dock aldrig ge eller testamentera bort barns rätt till sin laglott.

Allt som föräldern ger till barnen räknas dock inte som förskott av arv. Vissa gåvor kan ses som en förälders underhålls­skyldighet eller som en vanlig gåva i samband med högtidsfirande. Lagen tittar bland annat på om gåvan är rimlig i förhållande till gåvogivarens ekonomiska villkor.

Vid gåvor till andra personer, som inte är gåvogivarens barn, är huvud­regeln att gåvan inte ska räknas av från eventuella framtida arv. Det är alltså det motsatta mot om föräldern ger en gåva till sitt barn. Även här kan den som ger gåvan skriva i ett gåvobrev eller testamente om den ska räknas som förskott på arv eller inte.

Detta är en förkortad beskrivning av det aktuella juridiska området. För fullständig information hänvisar vi alltid till ett samtal med en jurist.

Text: Malin Björnsson, biträdande jurist på Amber Advokater
malin.bjornsson@amberadvokater.se

Här kan du läsa ett annat juridiskt råd.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x