Espresso – Din lokala tidning
Juridik

Gåvor av egendom till barn

JURIDIK. Det finns framförallt fyra viktiga saker att tänka på om du vill ge bort egendom till dina barn.

Är det ett förskott på arv?

En gåva till ditt barn ses som ett förskott på arv om inget annat framkommit. Det barn som fått gåvan måste då räkna bort gåvans värde när arvet fördelas. Jag rekommenderar därför att du skriver ett gåvobrev. Där kan du förklara om gåvan ska räknas som förskott på arv eller inte.

Finns det särskilda villkor?

I ett gåvobrev kan du ställa upp en del villkor för gåvan. Om du till exempel vill att gåvan ska vara ditt barns enskilda egendom bör det framgå av gåvobrevet. Annars ingår gåvan som regel i bodelningen om barnet senare skiljer sig. Ett annat exempel kan vara att du ska ha rätt att bo kvar i ett hus som du har skänkt.

Behöver jag ett gåvobrev?

Ska du ge bort ett hus, en bostadsrätt, en tomt, eller någon annan fastighet måste du enligt lag upprätta ett gåvobrev. Annars betraktas gåvan som ogiltig. Ska du ge bort pengar eller andra lösa saker måste du inte upprätta ett gåvobrev. Men är gåvan av större värde rekommenderar jag att du gör det ändå. Ta hjälp av en jurist när du skriver gåvobrev. Det är viktigt att du formulerar dig på rätt sätt när du klär din vilja i juridiskt språk.

Hur undviker jag en framtida tvist?

Det är inte ovanligt att en värdefull gåva till ett barn, utan att syskonen kompenseras, leder till en framtida arvstvist. Det är då extra viktigt för dig att i förväg ta reda på vad som gäller juridiskt om du ger bort något värdefullt.

Detta är en förkortad beskrivning av det aktuella juridiska området. För fullständig information hänvisar vi alltid till ett samtal med en jurist.

Elias Palm, advokat på Amber Advokater
elias.palm@amberadvokater.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x