Espresso – Din lokala tidning

Ge dig själv bättre kroppskänsla

Vi belastar kroppen både fysiskt och psykiskt. För det mesta så klarar den det alldeles utmärkt, men ibland kan det uppstå problem. Något gör ont som kanske leder till minskad rörlighet, värkproblematik eller sämre sömn. Kroppen känns inte lika bekväm som tidigare.

Massage eller behandling i Rosenmetoden kan vara en hjälp för att få kroppen i balans igen.
– Oavsett orsak så är det viktigt med ett helhets­tänk, förklarar Margaretha Willhammar som driver Kroppskänslan och är certifierad Rosen­terapeut. När det gäller behandlingar så kan man inte enbart fokusera på området som smärtar. Jag har ett stort kontaktnät av samarbeten och vidarebefordrar klienter när det finns andra behov än det jag har kunskap och erfarenhet från.

Kroppen minns
Rosenmetoden kommer från Marion Rosen (sjukgymnast) som utvecklade metoden under 1950-talet. Det är en kroppsbehandling som syftar till att ge avslappning.
I stället för att massera ut spänningarna
(som man gör vid massage), håller man på de spända musklerna för att ge dem möjlighet att minnas sitt avspända läge. På så sätt kan klienten bli medveten om sin kropp och var spänningarna finns.
– Med tiden bygger vi upp ett ”muskelpansar” som gör oss spända, mindre rörliga eller begränsar oss känslomässigt, förklarar Margaretha. Det kan ge sig uttryck som smärta eller andra fysiska och/eller psykiska symtom.
Muskelspänningar är mycket viktiga i många sammanhang. När vi utsätts för olika saker finns annars risk för att vi skulle gå sönder känslomässigt. Det svåra är ofta att släppa dem när vi inte behöver dem längre, där kan Rosenmetoden vara en hjälp till ökad medvetenhet.

Massage
Margaretha arbetar också med klassisk massage och massageterapi. Behandlingarna ges i förebyggande, behandlande, avslappnande och stressreducerande syfte.
– Massagen liksom Rosenmetoden ger bättre rörelseförmåga, kroppshållning och andning när muskulaturen blir avspänd och smidig, menar Margaretha Willhammar.
Kroppsmedvetenheten ökar genom massage och man kan lära sig att känna skillnad på spänd och avspänd muskulatur. Det blir lättare att uppfatta kroppens signaler innan de ger en skadlig inverkan.
– Vi kan också öka produktionen av oxytocin, som ger kroppen lugn och ro. Men också endorfiner som bidrar till välbefinnande och smärtlindring.

Dags för en förändring?
Ibland är det kanske svårt att se möjligheterna eller alternativen men med hjälp av tidigare erfarenheter, medmänniskor och professionell hjälp så kan vi oftast ta oss vidare. Det kan exempelvis vara en personlig tränare, någon att samtala med, massör, sjukgymnast, Rosenterapeut, kiropraktor, naprapat osv. Det kan även behövas något tillskott i form av magnesium, omega3 eller D-vitamin.
– Både massage och Rosenmetoden hjälper dig att få igång cirkulationen och rörelsen i kroppen, förklarar Margaretha. Du som vill testa och är nyfiken på vad det kan innebära för din förändring, är välkomna att kontakta mig med dina önskemål.

Läs mer på min hemsida: www.kroppskanslan.se

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy