Espresso – Din lokala tidning
Singelman med banan

Ge singlarna en chans

MILJÖTANKAR. Bananer är något som de flesta hushåll i Sverige köper. De ingår liksom i vår matstandard även om de egentligen är exotiska på våra breddgrader. Men finns det några problem med det då? Jo, det finns det, men det finns också saker som vi kan göra för att minska dessa problem. Ett av dem är naturligtvis att faktiskt se till att vi äter upp de bananer som vi fraktar hit.

Vi importerar 18 kilo bananer per person och år och av dessa slängs tre kilo per person och år direkt i soporna. Det motsvarar bananer för en halv miljard kronor. 
Genom att till exempel välja singelbananerna i affären istället för dem som sitter ihop i klasar har vi gjort någonting. Låter fånigt men det är faktiskt så att folk väljer bort dessa och det är de som blir kvar och sedan sorteras ut av butikspersonalen. Oftast innan de ens är dåliga. Men butikerna vet att vi kunder inte väljer dessa och måste göra plats för nya på hyllan.

Detsamma gäller bananer som är bruna. Beroende på vad man ska göra med bananerna så kan det vara bra att välja dessa. Om man ska baka, göra smoothies eller ha i mat eller på pizza då kan det vara fördelaktigt att välja lite mer mogna bananer.
Även bananer som är lite kantstötta kan förtjäna en chans.

För att producera ett kilo bananer går det åt 440–790 liter vatten. Till det kommer klimatbelastning i form av långa transporter för frukten och även de arbetsinsatser som människor gjort för att odla och skörda dem för att inte tala om de bekämpningsmedel som går åt alldeles i onödan.
Här i texten får bananerna fungera som exempel men det gäller så klart inte bara bananer utan all frukt och grönt. Singlar, märkta och lite kantstötta. Hjälps vi åt att plocka dem också när vi har möjlighet så är vi med och minskar matsvinnet. Och genom att också prata med butikspersonal och föreslå svinnlådor till exempel är vi med och påverkar ännu mer. Visserligen i det lilla, men många bäckar små… som man säger.

Gör en klimatinsats genom att köpa frukt och grönt som ser lite skruttig ut i butik. Ge singelbananerna en chans! 

Veronika Ekstrand, Miljö- och avfallskonsult

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy