Espresso – Din lokala tidning
Generationsskifte på La Cortina tygaffär

Generationsskifte på La Cortina tygaffär

Näringsliv. Yvonne Holmberg har drivit tygaffären La Cortina i 30 år. Nu är det dags för nästa generation att ta över.
– Det blir femte generationen tyghandlare i familjen, säger dottern Ann-Sofie Blank, som sedan årsskiftet driver butiken.

Lastbilarna som passerar på gatan utanför butiken bekommer inte Yvonne och Ann-Sofie. Att vägen genom Vittsjö är väl trafikerad är det som håller butiken livskraftig. Vid vårt besök väntas kunder från Stockholm, som lägger sin beställning på väg till sommarstället på Österlen och hämtar upp den på vägen hem.
– Min mormors mor sålde ”korta varor”, som det hette, på Markarydsutställningen 1902 – det var underkläder och andra textilier. Själv har jag drivit butiken här i 30 år, först i Markaryd men i mars 2013 öppnade vi upp här i Vittsjö, berättar Yvonne.
Ann-Sofie, som är uppvuxen i Vittsjö, kände att hon inte riktigt var beredd att släppa taget om familjens textiltradition, vilket ledde till generationsskifte på La Cortina tygaffär.
– Jag bestämde mig för att ge butiken ett år. Det blev två år, och nu tar jag över verksamheten!

Stort arbetsområde

Av de textilier som säljs på La Cortina passerar ungefär 95 procent butikens symaskiner, säger Ann-Sofie. Servicen är viktig, och jämfört med att gå till en inredningsbutik som säljer färdigsydda längder är affärsidén här en helt annan.
– Vi gör massor av hembesök, och levererar helhetslösningar inom hemtextil och invändig solavskärmning. Vi har bland annat varit hemma och monterat alla gardiner hos Björn Rosengren (fd minister), gjort en fantastisk villa i Tyskland på 400 kvadratmeter och många fina hus längs sundet i Helsingborg, berättar Yvonne.

Stora gardinbehov

Byggtrenden med stora fönsterpartier har gjort att invändig solavskärmning – såsom persienner och lamellgardiner – har fått en uppsving på senare år.
– Fönstret är ju husets ögon. Vi kan inte konkurrera med de billigaste priserna, men satsar på kvalitet. En viktig sak för oss är att vi inte importerar tyger från Asien, eftersom de ofta är behandlade med mögelgifter. De används för att klara de långa transporterna och hamnar sedan i vår natur. Och att använda behandlade tyger i hemmet påverkar såklart inomhusmiljön, säger Yvonne.

Textil tradition i huset

– Annars har vi avtal med de stora leverantörerna, och det man vill ha kan man beställa genom oss, säger Ann-Sofie, som ser fram emot att driva butiken vidare i samma anda som innan.
– Även huset där vi har butiken har en tradition av textil. Här har sålts tyger och möbler sedan det byggdes år 1895, med några års uppehåll som nagel­studio innan vi tog över och öppnade La Cortina tygaffär här.

Text & Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x