Espresso – Din lokala tidning
gladjehoppet 1

Glädjehoppet – gemenskap och glädje inom LSS

HÄLSA. Personalen på LSS boendet Väktaren, har länge känt att det fanns ett behov inom LSS att träffas i kommunen. Både personal och alla vänner, för att hitta glädjen genom musik och rörelse. Men också för att skapa en gemenskap där alla känner sig delaktiga oavsett sin funktionsvariation. Detta oavsett vilka behov du har för att skapa rörlighet. Detta ska inkludera alla.

Idéen med cirkelträning kommer delvis i från Friskis och Svettis i Älmhult.

– Ja några av våra vänner har tidigare varit där och tränat, men den verksamheten lades ner, berättar Jessica Asklund, initiativtagare till Glädjehoppet. Men nu har det blivit en nystart i Osby. Jag har alltid haft många idéer, men också förmånen av att ha en bra chef som Maria Malm, som alltid lyssnar på sin personal. Så när jag lyfte frågan om att starta upp en cirkelträning för våra vänner, så var responsen positiv.

FICK BIDRAG GENOM FUB I OSBY

För att göra det möjligt krävdes en investering i träningsmaterial. Jessica tog kontakt med ordförande Ulf Ragnarsson för FUB i Osby.

– Vi fick frågan i höstas om vi hade möjlighet att stötta projektet med Glädjehoppet, från personalen på LSS boendet Väktaren, berättar Ulf. Vi tyckte att initiativet var väldigt bra och ansökte i vår tur om bidrag från Sparbanksstiftelsen. Det blev ett positivt svar så efter inköpen är nu verksamheten igång. Idag finns allt på plats och tillgängligt för alla LSS boende. Både grupp och serviceboenden.

gladjehoppet 2

MÅNGA HAR BIDRAGIT

Förutom personalen på Väktaren, Sparbanken i Osby och FUB så har fler hjälpt till att lansera Glädjehoppet.

– Ja vi har även sponsorer som stöttar oss, ICA Supermarket Osby, Oredssons och Kilingebonden, berättar Jessica. Vi har en tanke om att bjuda in grannkommunerna när vi kommit igång på allvar med rutiner och övningar. Glädjehoppet gör verkligen skäl för namnet. Det har landat rätt, menar Jessica. Så nu vill vi dela med oss genom att sprida det vidare.

Jessica har haft en hel del support av sina kollegor för att få igenom allt.

– Ja vi är flera inblandade. Det hade inte varit möjligt utan Cina Sand. Hon är så duktig på Yogan och lägga upp träningsprogrammen. Sedan skulle jag vilja lyfta Therese Jönsson och Wilma Fridolin som har hittat all denna musik som skapar glädje till rörelsen. Utan dessa tre hade det inte blivit någon GlädjeHopp. Vi har skapat detta tillsammans, avslutar Jessica.

Fotnot: Nästa träningstillfälle är 9 april kl. 16.30-17.30 om det finns någon som är nyfiken.

TEXT&FOTO: JOHNNY@ESPRESSOMEDIA.SE

FAKTA OM FUB OSBY

FUB är en riksorganisation med ca 35 000 medlemmar – ca 3000 per län. I Osby är det idag 53 medlemmar. Namnet lever kvar även om förkortningen inte längre stämmer överens med intellektuell funktionsnedsättning.

– Jag har själv en dotter inom LSS och har därför varit engagerad i FUB i 40 år, varav de sista tio åren som ordförande, säger Ulf.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x