Espresso – Din lokala tidning
Jennie Lange

Glamour på landsbygden

MODE. Många har säkert handlat kläder någon gång hos Langes i Virestad som ligger strax utanför Älmhult. Då kanske ni har mött Jennie Lange Karlsson som är tredje generationen i butiken. Här berättar hon om familjens och hennes arbete med klädintresset som en gemenskap.

Bakgrund
Det var Jennies farmor som startade verksamheten på 1950-talet, eftersom hon tyckte om att sy.
– Hon kunde sy nästan allt. Hon sydde upp från tyger som hon hade köpt i Borås, tygernas huvudstad, och mätte ut på plats hur långa och breda exempelvis gardinerna skulle vara, berättar Jennie.
Jennies farmor sydde även klänningar till damerna i byn. Och när prästen behövde en ny kappa så sydde hon upp den till honom också.
– Det var så eran Langes i Virestad började, och det var min pappa, Rolf som drev upp butiken med märkeskläder, fortsätter Jennie.

Mellanstadielärare först
Jennie är inte bara en företagskvinna utan hon är även mamma. Det är en glad och positiv kvinna vi möter som inte ser några hinder utan bara möjligheter. Hennes karisma smittar av sig, hon är så full av positiv energi så det sprudlar om henne. Men bestod hennes framtidsplaner i att börja arbeta på Langes?
– Nej, jag var mellanstadielärare i årskurs 4 – 6 här i Älmhult. Jag älskade mitt jobb som lärare, det var min passion att få lära ut och få hjälpa eleverna. Jag arbetade mycket och har alltid jobbat mycket.

Slet för hårt
Så kom den tiden då man skar ner på allting i skolvärlden och jag kände att jag inte riktigt hann hjälpa till på samma sätt som innan så istället för att gå i väggen så gick jag genom den.
Det var Jennies exman som såg hur hon slet och sa till henne att hon behövde ta en paus från skolvärlden och att hennes plats var på Langes.
– Det tyckte min pappa också, och så blev det. 2014 började jag att arbeta på Langes. Jag sa redan då ifrån om att jag ville driva det på mitt sätt och det fick jag, för det finns ju både för- och nackdelar med att arbeta som en del i familjeföretaget, berättar Jennie.

Kavlade upp ärmarna
Som alla i hela världen så blev även Langes drabbade av Covid 19, men istället för att bara se hinder så kavlade Jennie upp bägge skjortärmarna och fick börja tänka. Tänka nytt och tänka kreativt.
– Alla våra event blev ju inställda och det är ju kunden som alltid står i fokus hos oss. Att få möta kunden, att få ge tips och råd hade försvunnit på en gång om jag inte hade sett möjligheten i att både ha frukostar, och de framgångsrika livesändningarna som exempel Luncha Live, säger Jennie.

Speciella teman
Luncha Live är livesändning mellan kl. 12-13 varje vecka. Med speciella teman inom mode samt veckans gäst. Veckans gäst kunde vara allt från byns präst, personlige tränaren, hälsocoachen, frisören, till Carl von Linné. Ett sätt att nå ut till många och samtidigt berätta om nyheter från butiken, tips och tricks samt sprida glädje och energi tillsammans med ”gästen”. Ett mycket uppskattat koncept har det visat sig.

Allt för kundens trygghet
– Vi öppnade upp tidiga morgnar och det gör vi fortfarande veckans alla dagar. Detta gör vi för att kunden skall känna sig trygg, och på så vis kunna gå i lugn och ro och få titta själv. Och om inte kunden vågar sig hit, ja då är det så enkelt som att om hen är intresserad av ett par jeans, ja då sätter vi väl på jeansen på personalen. Detta filmar och fotar jag, och skickar det via sms till kunden så att kunden kan se hur byxorna sitter. Och det uppskattas. Självklart så postar jag varan till dem också.
– Vi har också digitala modevisningar som vi sänder live, och man sitter då avslappnad hemma i soffan med ett glas bubbel och kan ändå vara med. Jag tackar för att vi har sociala medier och möjligheten med dem, fortsätter hon med ett skratt.

Festfixaren på landet
Så länge hon kan minnas har Jennie varit intresserad av att fixa fester och event av olika slag.
– Det har nog blivit en del av mitt liv att fixa och trixa med allt, huvudsaken är ju att människor tycker det är intressant, kul och vill medverka, säger hon och fortsätter:
– Jag har alltid varit nyfiken, orädd och jag ser möjligheter i allt. Sen att jag är lite galen det hjälper till nog en del också. Jag följer mitt eget mantra: ” Det hänger inte på hur man har det, utan hur man tar det ”, och det är så klockrent och stämmer, anser jag.

Glädje ger återhämtning
Återhämtning får Jennie av att se glädjen hos andra och från sin underbara familj, de är ett jättehärligt team, menar hon.
– Jag blir fulltankad med energi av mina kunder och av mitt nätverk som jag är oerhört tacksam över att ha. Mitt största och bästa bollplank är bara fem trappor upp här i huset och där bor fortfarande mina föräldrar. Jag dricker kaffe hos mamma varje morgon. Hon får höra mina idéer allra först och pappa träffar jag såklart också och stämmer av med.

Framtidsdrömmar
När det gäller framtiden tror Jennie att hon kommer att fortsätta att expandera, utveckla och förnya.
– Det vore spännande med ett litet varuhus i butiken, med till exempel frisör, skobutik, inredningsbutik och massör. Allt under samma tak och med så lokal förankring som möjligt. Och förhoppningsvis ett mini-Langes någon annanstans i Sverige, avslutar Jennie intervjun.

Text: anita@espressomedia.se
Foto: johnny@espressoreklam.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy