Espresso – Din lokala tidning
osbyglas team

Glas för framtiden

ANNONS. Inom modern byggnadsteknik har glaset tagit en allt större plats som material. För producenterna innebär det både utmaningar och möjligheter. Betong- och stålindustrin har de senaste åren behövt se över hur klimatavtrycket i processen från utvinning av råvara till färdig byggnad kan minska avsevärt. Glasindustrin har samma resa framför sig.

– Redan idag har vi klimatsmarta produkter som är färdiga för marknaden, men för att möta framtidens efterfrågan behöver vi breda samarbeten, säger Axel Gustafsson, säljchef på Osby Glas.

Sand, soda och kalk är de tre huvudråvaror som används för glasframställning. En potential med materialet – som historiskt inte har  tagits tillvara – är det faktum att den möjliga återvinningsgraden av glas är mycket hög.

– Om det smälts ned och återanvänds så blir ett kilo glas ett kilo glas, säger Roger Persson som är VD på Ryds Glas – en av Osby Glas långvariga samarbetspartners.

osbyglas128 2

Axel Gustafson, säljchef på Osby Glas och Roger Persson, VD på Ryds Glas. Samarbetet mellan två av Sveriges största glasföretag sträcker sig långt tillbaka, och nu är det gemensamma siktet inställt på framtidens utmaningar. Att skapa en logistikkedja för återvinning av glas i stor skala är en av de saker som man tittar på tillsammans.

– Vi jobbar ute i hela landet med att reparera och ersätta glas i -befintliga byggnader. Under ett år hanterar vi 1500-2000 ton glasspill som skulle kunna utnyttjas för att göra nytt glas, med betydligt lägre klimatavtryck. Just nu sitter vi i diskussioner med Osby Glas för att se hur vi tillsammans kan hitta en lösning för att bygga effektiva system för återvinning.

Axel Gustafson, säljchef på Osby Glas, ser en stor potential i att samarbeta i hela leverantörskedjan för att ta tillvara det värdefulla glasspillet.

– Vårt totala inköp av nytt glas är på 7500 ton per år.  I produktionen har vi ett spill på 1500 ton, av vilket 1050 ton idag återanvänds för att producera nytt floatglas.

Varsam renovering med miljövänliga metoder

Framtidens produkter inom glas handlar både om klimatavtryck och funktion. Inom branschen väntas kravställningar på redovisning av CO2-avtryck bli praxis när det gäller upphandlingar av större byggprojekt. Redan idag samarbetar Ryds Glas och Osby Glas kring flera produkter och koncept för framtidens villkor.

– Vi har precis varit med och renoverat Bromma flygplats som är en kulturmärkt byggnad. Här har vi använt vacuumglas, som tillåter varsam renovering och samtidigt ger en god värmeisolering. I vacuumglaset finns ett skikt med vacuum inneslutet i själva glasrutan. Det ger en glasskiva på åtta millimeter ett U-värde som motsvarar ett treglasfönster på 36 millimeter, säger Roger Persson.

 dsc8739

Återbruk genom skavank

SKAVANK är ett annat koncept där glas som annars skulle kasseras får nytt liv genom återbruk. Glaset som används till SKAVANK kan vara ett avskär, en felbeställning, ha en missfärgning eller en liten repa. De första som satsar på glas från SKAVANK är Wihlborgs Fastigheter. I Oceanhamnen i Helsingborg ligger kontorshuset Prisma. Fastigheten är klassificerad enligt Miljöbyggnad guld och har solpaneler på taket. Inför stadsmässan H22 beställde Wihlborgs ett glasräcke utanför huset, ett glasräcke med fokus på cirkuläritet. 

Tack vare att Wihlborgs väljer att bygga glasräcket med 100 procent glas från SKAVANK minskas koldioxidavtrycket med 730 kg, jämfört med om räcket skulle byggts med nytt glas.

Återvinning – framtidens valuta

Branschens färdplan som Osby Glas har skrivit på har målsåttningen att halvera CO2-avtrycket till 2030. Samarbeten i hela leverantörskedjan är en förutsättning för att nå målet, men även ett sätt att skapa tillväxt och konkurrensfördelar för svensktillverkat glas.

– Vi kan idag erbjuda återvunnet Low Carbon-glas som har ett 40 procent lägre klimatavtryck än konventionellt glas. Vi behöver bli bättre på att kommunicera att produkten finns till våra stora kunder, och samtidigt försäkra oss om att vi har tillgång till råvaran – glas att återvinna, säger Axel Gustafson.

– När kravställningarna om utsläppsredovisning kommer på plats blir det en valuta, instämmer Roger Persson.

– Osby Glas har redan en väl utbyggd logistikkedja med egna transporter i hela landet. Det vi behöver lösa  är hur vi effektivt kan se till att lastbilarna kan transportera hem glasspill för återbruk från till exempel våra större byggen.

Innovation ger nya möjligheter

I spåkulan ser Axel och Roger flera nya innovationer inom glasbranschen som kommer att påverka hur glas används för att bygga både hållbart och med finess.

– Vi har idag varuprover på dynamiska planglas som kan justera sin genomskinlighetsrad utifrån solens bestrålning. Det ger möjligheter att både minska avkylningsbehovet i en byggnad när solen lyser och att bygga med glas på ett helt nytt sätt, säger Axel.

– I Boston har man i laboratorium gjort genombrott kring trans-parenta solceller, vilket skulle kunna möjliggöra glasrutor som tar tillvara på solens energi. Vi ser en spännande framtid, säger Roger Persson.

Text:erik@espressomedia.se 

 dsc8680

hållbra resa med plats för fler

Med bygget av vår nya fabrik, som skapar förutsättningar för att vara ledande i branschen ur ett hållbarhetsperspektiv, startade vi vår resa mot framtiden. Osby Glas eftersträvar hållbarhet i alla led av organisationen – det gäller både vårt avtryck på klimatet, vårt samhällsansvar och arbetsmiljön för våra anställda. Vi har en färdplan som innebär att vi ska bli helt klimatneutrala till 2045, det första delmålet är att halvera vårt klimatavtryck redan till 2030. Redan idag har vi ambitionen att vara Osbys bästa arbetsgivare, och på resan mot framtiden kommer att ha plats för fler i en växande organisation. Titta gärna in på vår hemsida där du kan läsa mer om vår långsiktiga miljöplan ”HÅLLBRA” och hitta lediga tjänster. 

hållbra original 23
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x