Espresso – Din lokala tidning

”Glasögonmäster” åker på sin femte välgörenhetsresa

Vision for all (VFA) är en ideell organisation som satsar på att göra det möjligt för människor, som är i behov av glasögon, att studera och arbeta. Organisationen hjälper de allra fattigaste som har störst behov av en optikers insats. Det är människor som varken har möjlighet att betala för en synundersökning eller skaffa ett par glasögon.

Begagnade glasögon av god kvalitet samlas in på olika håll i Sverige till VFA. Glasögonen ska vara i bra skick, utan repor och ha hela bågar. De mäts upp och rengörs och delas sedan ut till behövande då VFA:s optiker och assistenter åker ut i världen.
Anders Karlsson på Glasögonmäster i Älmhult är en av VFA:s engagerade optiker och han ska snart iväg på sin femte resa för att hjälpa folk att kunna se bättre.

Ja, vi åker till Guatemala i påsk. Jag som ende optikern med erfarenhet och med mig kommer tre optikerstuderande samt fyra assistenter. Eva Bengtsson från VFA är erfaren projektledare och kommer att leda resan, berättar Anders, som gjorde sin första resa 2012.

Ett val att hjälpa
Då gick färden till Chile och uppenbarligen gav den mersmak eftersom Anders åkte till Peru året därpå, Chile igen 2014 och Zambia 2015. Sen gick det några år då han försökte få ihop ett eget team som projektledare men det var svårt att få ihop tillräckligt med folk.

Allting bygger ju på välgörenhet så vi som deltar får själva betala våra resor och det är klart att inte alla vill ta på sig den kostnad det innebär. Räknar du in förlorad arbetsinkomst också så kan man landa på 50-60 000 i kostnad, berättar Anders, som inte själv låter det hindra honom.

Någonstans får man ju ta ett beslut, säger han. För mig är det känslan av att bidra med något gott som är viktig, liksom att få uppleva länderna och framförallt människorna på ett annat sätt än som turist. Sen kan man också jobba lite på att få sponsring till sina resor. Ett sätt är att även arbeta på hemmaplan, t.ex. med att rengöra och mäta upp skänkta glasögon och märka upp dem.

Ett leende avgör
Några dagar sightseeing brukar VFA:s grupper också passa på att klämma in när de åker iväg. I påsk blir det först tre dagar ledigt med sightseeing för att få uppleva Mayaindianernas kultur och även påskfirandet som är stort i landet.
Därefter blir det 10-12 arbetsdagar då de åker ut till småbyar, träffar människor, gör syntester och delar ut glasögon. Och tempot är högt.

Vi räknar med att hinna undersöka ungefär 2500 – 3000 behövande under den tiden, berättar Anders och tillägger att undersökningsmetoderna är lite mer primitiva än här hemma och kräver en del förberedelse.

Det kan vara en tavla med ett enda tecken, ett E, som är vänt på olika håll. Den som får sin syn undersökt får berätta åt vilket håll bokstaven är vänd.

Språkligt kan det vara klurigt. Jag har lärt mig de viktigaste orden på spanska men det kan även bli kommunikation med händer och ansiktsuttryck. Dock brukar det lösa sig menar Anders.

När det kommer ett stort leende så vet jag att jag inte behöver fortsätta. Då har personen fått rätt par glasögon på sig, avslutar han med ett skratt.

Fotnot: Läs mer om Vision for all på deras hemsida visionforall.org
Har du gamla glasögon du vill skänka så går det oftast att lämna in dem till din optiker. Lions brukar också ha insamlingar då och då.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Privat

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy