Espresso – Din lokala tidning
Lars Fröjmark

“Glöm inte Jesus på hans födelsedag”

Kyrkoherde Lars Fröjmark om tro och tradition i pandemins tidevarv

Högtid/religion. Julen står för dörren, men dörren är stängd. Årets advent blir annorlunda för den som är van att gå i kyrkan. Men Lars Fröjmark hoppas ändå på att alla som söker kyrkans gemenskap ska hitta sin väg in i det heliga rummet.

Säg ”kyrka” och de flesta av oss tänker på en vitputsad byggnad med korsförsett torn. Med rådande restriktioner är det den byggnaden som fram till strax innan jul har samma begränsningar som många andra verksamheter i samhället just nu. Max åtta personer får släppas in samtidigt för att minimera smittorisk i virustider.
– I en gudstjänst är vi vanligen präst, kantor och kyrkovaktmästare. Det lämnar plats för fem besökare, säger Lars Fröjmark som egentligen är pensionerad präst, men vikarierar på posten som Kyrkoherde i Osby Församling.
Men grekiskans kyriakon som givit upphov till det svenska ordet betyder ”det som hör herren till” och syftar inte enbart på ett fysiskt hus, utan på de människor – församlingen – som tillsammans huserar en tro på allt det kristenheten innebär. Och i den gemenskapen finns en ambition om öppenhet, trots att kyrkportarna stängs tillfälligt.

Digitala gudstjänster
– Även om förutsättningarna hinner ändras innan jul kommer vi inte att hinna möta det och genomföra julottan. Vi har tagit ett beslut nu om att inte ha några besökare på våra gudstjänster i pastoratet under hela julen. Vi kommer att livestreama från första advent. Däremot kommer vi att hålla kyrkan öppen en stund efter varje gudstjänst, så besökare kommer att kunna komma dit för att ta del av nattvard eller bara besöka kyrkan. Även på vardagar kommer vi att hålla öppet så den som vill kan komma in för att be eller tända ett ljus. Men max åtta personer samtidigt gäller.
Även om det finns ett utbud av tv- och radiosända gudstjänster genom public service tror Lars Fröjmark att det är viktigt att erbjuda sändningar från de lokala kyrkorna. Planen är att sända en gudstjänst från någon kyrka i pastoratet varje söndag – men inte från alla tre kyrkor samtidigt.

Kristus i kristid
Många vänder sig i tron i tider av kris, och Lars Fröjmark menar att det händer i stor utsträckning i vår samtid.
– Vi vet att vi har haft personer som tagit del av våra livestreamade gudstjänster som vanligtvis inte sätter sin fot i kyrkan. Och i omvärlden ser man exempel på att det finns ett stort behov av kontakt med kyrkan. Jag såg bilder från Florida där man inte kunde samlas i sin kyrka utan höll gudstjänst på stranden. Alla möjliga olika människor stannade till och lyssnade och sjöng tillsammans.
För Lars, som själv säger att han ser liten mening i att fira jul utan Jesus vid 71 års ålder, var tron från början ingen självklarhet.
– Jag var ateist till dess jag var 16 år, berättar han. Några kompisar ville att jag skulle följa med på ett kristet läger och jag tänkte att det kan jag väl göra. I kyrkan fick jag en starkt upplevelse – ett ljussken och känslan av en hand på min axel. Jag mötte Jesus där, och plötsligt var tron på Gu d självklar för mig, från en dag till en annan.
Och att leva som kristen under de svåra tider som drabbar stora delar av världen just nu ser Lars Fröjmark som ett starkt stöd i att tackla alla utmaningar.
– Som kristen vet man ju var man ska vända sig med alla sina tankar i den här svåra tiden.

Det blir en annorlunda advent för kyrkobesökare, och i Osby församling kommer gudstjänster endast att ordnas via livestreaming, även under julhelgen.
Kyrkoherde Lars Fröjmark hoppas att församlingsmedlemmarna ändå kan känna kyrkans gemenskap och skapa egna stunder av andakt.


Gemenskap utan samling
Samtidigt, menar Lars, är gemenskapen en av de viktigaste delarna av kyrkan.
– Det slår väldigt hårt mot den. Man får försöka tänka att vi finns som en gemenskap, även om vi inte kan samlas. Gör en egen andakt – tänd ett ljus och läs julevangeliet för varandra hemma. Det är en fantastisk berättelse, och vi får inte glömma bort vems födelsedag det är vi faktiskt firar under julen. Och Sverige är ju även unikt med möjligheten att ta del av tv-gudstjänster varje helg.
När det gäller TV-gudstjänst har Lars själv erfarenhet av att predika i en sådan, under sin tid som kyrkoherde i Glimåkra.
– Vi förberedde för den i ett och ett halvt år. Vid inspelningen tror jag att jag tog om min predikan tre gånger, berättar han.
– Våra streamade gudstjänster har vi valt att sända ut bara under den tiden de faktiskt pågår. Ifall något inte riktigt blir som man hade tänkt sig behöver det ju inte ligga kvar ute på nätet under en lång tid, skrattar Lars.

Anpassade ritualer
Vissa moment i trosutövningen kräver dock närvaro. Nattvarden, där deltagarna efter att ha delat bröd och vin, kristi kropp och blod, mottar syndernas förlåtelse är både viktig och möjlig att genomföra på ett coronasäkert sätt.
– Efter streamad gudstjänst kan man komma till kyrkan och delta i nattvard. Man får särkalk, egen bägare, och ett bröd på ett bord som man själv doppar. Prästen står på säkert avstånd på andra sidan av altarringen, säger Lars Fröjmark.

Text & Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x