Espresso – Din lokala tidning
snaps till sill

Goda snapsar till sillen i sommar

Marskalkens brännvin

Mannerheims eget brännvin som han avnjöt varje lunch (1 nubbe) och middag (2 supar), gärna tillsammans med så kallad ”geschmack”. Mannerheim lyckades till och med att få det finska bolaget ALKO att blanda och frakta en större sats av denna brygd med segelfartyg runt halva jordklotet, vilket säkerligen höjde kvaliteten.

Du kan själv blanda och förädla genom att låte den ligga i bakluckan i bilen någon månad. Det går dock utmärkt att dricka direkt, gärna lite källarsvalt.

Recept:

Blanda en helflaska vodka med 2 cl extra torr vermouth (gärna Noilly Prat) samt 1 cl gin.

Citronbrännvin

Detta blir en bra och härlig snaps med kraftig gul färg och härlig doft som passar i de flesta sammanhang. Den vinner på att serveras lätt kyld.

citronskal skal av citron

Recept:

Tvätta en liten citron, gärna riktigt gul, och skala den med en potatisskalare. Det går med denna att skala citronen sammanhängande. Undvik det vita köttet!

Lägg ner det sammanhängande skalet i en halvflaska brännvin eller vodka och låt det dra i en till högst tre timmar. Filtrera.

Dillbrännvin

Passar bra till den inlagda sillen och färskpotatisen. Observera att detta är ett så kallat färskbrännvin som ej tål att lagras längre än en vecka. Ska brygden likaväl sparas länge, vilket Gud förbjude, ta då ur dillkvisten!

Recept:

Lägg en dillkvist i en halvflaska brännvin eller vodka. Låt stå rumstempererad i 12 timmar. Servera gärna snapsen direkt med dillkvisten kvar i flaskan ca 10-12 grader.

/Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy