Espresso – Din lokala tidning
mikka och björn lundström

Göingebor berättar om sitt Skånska gröna hjärta

Hej Mikka och Björn! Vem är göing, enligt er?

– En göing är en person som fötts i bygden och har sitt hjärta här. En inflyttad person kan genom intresse och engagemang förvandlas till en göing. Enligt framlidne major Vigo Olsson, Knislinge, var göingen en blandning av smålänning och räv, företagsam och en som hittar lösningar. Idag skulle vi säga att en sådan person är “streetsmart”.

Skulle ni själva kalla er för göing?

– Ja jag, Mikka, är absolut en äkta göing och Björn, som ursprungligen kommer från Kristianstad, har genom sitt arbete på Lantmäteriet, sitt bygdeintresse och sina förfäder, som bodde i Östra Olinge och Ellebäck, också blivit en sann göing.

Kan ni ge exempel på dialektala ord och uttryck?

– Ord som vi göingar använder i dagligt tal är tyar (orkar), hiet (vildvuxet eller snårigt), nabon (grannen) och glöttar och glöttaglöttar (barn och barnbarn).

Kan ni ge exempel på när ni känner att ni bidrar till platsen?

– Jag är ordförande i Broby Hantverkar- och företagarkvinnor och en gång i tiden sydde jag upp kläder till Vuxenskolans teatergrupp samt till Göingerevyer. Björn har varit aktiv medlem i Broby Hantverks- och företagarförening. Han har även varit ordförande i kyrkofullmäktige i Östra Broby.

skånes gröna hjärta
Kan ni berätta någon historia om eller sägen från Östra Göinge?

– När jag arbetade som lantmätare kom det en gång fram en äldre kvinna vid en avstyckning i Boalt. Hon sa ”hva ska du maula ida?” Maula är danska för mäta och tänk att danskan lever kvar i Göinge efter 300 år, säger Björn.

– I tv-serien om ”Skånska gästgivaregårdar” från 1983, i ett avsnitt från Broby, intervjuades vår dåvarande kyrkoherde Uno Karlsson tillsammans med dåvarande gästgivaren av programledaren Lasse Holmqvist. Uno, som alltid var vältalig, sa då att han hade något som inte gästgivaren hade, nämligen söndagsöppet. Av någon anledning hade Gästis inte öppet på söndagar till förtret för turister och andra resenärer.

Varför bor ni där ni bor? Vad är unikt med just er plats?

 Efter att några år, i ungdomen då jag bott och arbetat på olika platser i Sydsverige, var det nordöstra Skåne som drog. Björn fick arbete på Lantmäteriet i Broby och jag på Stadsingenjörskontoret i Kristianstad.

– När Björn styckade det område där vi bor idag var kvartersmarken här privatägd och det var lättare att välja tomt. Närheten till större kulturutbud och till flygplatserna i Helsingborg, Malmö och Kastrup är bra.

Läs mer på ostragoinge.se/goingeborberattar

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x