Espresso – Din lokala tidning
göingenaturens dragningskraft

Göingenaturens dragningskraft

Naturen är en av de dragningskrafter som lockat människor till Göinge i alla tider. Faktiskt finns några av Sveriges äldsta boplatser utanför Sösdala i Hässleholms kommun. Under lång tid gick gränsen mellan Skåne och Danmark precis här – ett av de områden som vittnar om tiden då Snapphanar stred mot kronan i skogarna är Sporrakulla Gård i Östra Göinge. Här finns en bevarad gård från snapphanetiden, mitt i ett landskap som fortfarande hålls öppet av betande djur. Längs Helge Å på gränsen mellan Osby och Hässleholms kommuner hittar man Vieåleden vid Skeingesjön. Där finns ruinerna från en gammal borg från tidig medeltid, omgärdad av ett vackert landskap. Vedema nordväst om Hässleholm bjuder på dramatiskt landskap med åsar som formats av inlandsisen och trakterna kring Ignaberga är format av brytningen av kalk som bildades i marken för miljontals år sedan.

Utöver Skåneleden finns massor av leder och strövområden att upptäcka. I Osby finns strövområden som Klinten och Näset på promenad- eller cykelavstånd från byn, och längs vägen mot Lönsboda hittar man Hjärtasjön med både bad- och fiskemöjligheter och vandringsleder som passar alla åldrar. Mer information om att vad som finns att upptäcka hittar du på respektive kommuns hemsida.

www.osby.se www.ostragoinge.se www.hassleholm.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x