EKONOMI. Tillhör du dem som ser lönen komma in på kontot bara för att med detsamma se den försvinna? Då är det hög tid att fundera över dina utgifter och se till att det finns utrymme för sparande.
En budget innehåller det du tjänar – dina inkomster – och det du måste betala – dina utgifter. Din budget är den grund som din privatekonomi vilar på. Börja med att skriv ner dina inkomster. Ta hjälp av internetbanken för att se hur det såg ut förra året. Även om du har en fast månadsinkomst, kan den variera. Har du exempelvis varit sjuk eller behövt vabba? Räkna med en genomsnittsinkomst, baserat på förra året, om du tror att det nya året kommer se ungefär likadant ut. På så vis minskar risken för att överskatta din inkomst i budgeten.
Dina utgifter brukar normalt dels upp i fasta och rörliga utgifter. Till de fasta hör saker som låneinbetalningar, hyra, el och värme. Rörliga utgifter kan vara kläder, nöjen och resor. Även här kan du ta hjälp av internetbanken för att se vad du la pengar på förra året. Räkna exempelvis fram ett genomsnitt av din bensinräkning, om du tror att du kommer ungefär lika mycket i år som i fjol. Genom att använda föregående år som mall har du möjlighet att få hjälp, om du tycker det är svårt att uppskatta kommande utgifter för det nya året. Om din budget visar på ett plus, är det en bra idé att spara. Se gärna ditt sparande som ytterligare en fast utgift varje månad – något du betalar till dig själv för framtiden. Spara både till nöjen och för att klara oförutsedda utgifter, en så kallad buffert.
Hur mycket du ska spara och hur stor buffert du bör ha, det skiljer sig mycket åt. Bor du stort eller litet, har du flera bilar, har du barn? Sådana saker påverkar. En riktlinje vi ger är att du ska försöka spara 10 procent av din inkomst och att du som buffert bör ha två månadslöner.
Att göra en budget och få utrymme till sparande ger dig en bra och trygg grund att stå på. Behöver du hjälp kan du alltid vända dig till en bankrådgivare med dina frågor.
Bankrådgivare, FANNY SVENSSON