Espresso – Din lokala tidning

Gott nytt år från Prästgården

På Prästgården har vi sedan start ett pågående arbete med ett material som består av de så kallade Friendy-dockorna. Dockorna representerar våra grundläggande känslor: arg, ledsen, sur, rädd, glad och lugn. Genom att redan vid tidig ålder lära sig känna igen en känsla, veta hur det blev så, vad jag ska göra med känslan och att en känsla går över vill vi ge barnen/eleverna verktyg att kunna hantera sina och andras känslor i vuxenlivet.

Ledsen
Att bli lämnad på morgonen kan väcka känslan ”ledsen”. Att då som pedagog bekräfta känslan och sedan också tala om att det går över gör att barnen lär sig att känslor är temporära. Barnet lär sig då att det är något vi kan förhålla oss till och också vara trygga i – genom att det är vi som kan lära oss att styra känslor och inte känslorna som styr oss.

Arg
Viktigt att veta när det gäller den arga känslan. – Den känns i händerna, var det ett barn som sa. Ja, så kan det kännas. Att då lära sig att förstå och veta vad som är okej att göra eller inte är ett viktigt livslångt lärande. Hos oss på Prästgården kan man få bli så arg att man slår näven i bordet men absolut inte en kompis.

Rädd
Känslan av att vara rädd är både skrämmande och obehaglig men så småningom lär sig barnen att det är vi som styr över våra egna tankar och att det är okej att inte vilja titta på en otäck film och om man ändå vill titta kan man be om att få hålla någon i handen.

Glad
Den glada känslan vill vi gärna känna och att förstå hur vi gör andra människor glada är en bra kunskap att ha inför framtiden.

Sur
Ibland känner vi oss sura och hur man ska bli av med en sur känsla är en värdefull kunskap.

Lugn
Att hitta sin egen lugna känsla är kanske det viktigaste av allt i dessa tider. Att få redskap att hitta sitt inre lugn kan vara att vi varje dag firar andakt och på detta sätt skapar vi en lugn stund i vardagen för alla barn/elever.

Förväntningar
Med känslor kommer också förväntningar. Att få lära sig hur man berättar om sina förväntningar så att omgivningen vet och förstår hur man önskar att få ha det gör att man minskar konfliktsituationer. Nu är det ett nytt år och för oss i skolans värld ett nytt läsår med en väldig förväntan i luften både hos unga och gamla. Det är bra om vi alla talar om för varandra hur vi tänker oss det nya året och vad som är viktigt för oss så att vi på det sättet skapar bästa möjliga förutsättningar för att få ett härligt år tillsammans.
Jesu ord ”älska din nästa som dig själv ” låter vi på Prästgården vila som en mantel över oss. Vi bäddar in er alla i denna mantel och önskar er alla ett gott nytt år.

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy