Espresso – Din lokala tidning
asmoarp1

Grantider på Asmoarp

BESÖKSMÅL. Mats-Ola Persson är den åttonde generationen som förvaltar släktgården Asmoarp. När julen är i faggorna skiftar fokus från jord-och skogsbruk till kaffestuga och julgransförsäljning med levande musik, glögg och julstämning under varje helg i advent.

– Traditioner är viktiga för mig. Att satsa på besöksnäring vid sidan av skogsbruket är ett sätt att utveckla det  som mina förfäder har byggt upp till kommande generationer.

 Årets första julgran levererades redan i oktober.

– Det var en reklambyrå som skulle marknadsföra julsaker, berättar Mats-Ola när vi kliver ut i Asmoarps lilla granodling närmast gården. De sista höstlöven klamrar sig fast på grenarna i ekbacken intill men innan det är dags för årets första helg med Julen i Asmoarp kommer det att vara granarna som står för det gröna i landskapet.

– Mina föräldrar började med julgransodling på 70-talet, och jag har utvecklat konceptet vidare. Under helgerna före jul kan man komma hit och köpa julgran, lyssna på levande musik, umgås och dricka glögg eller kaffe. För den som vill finns det möjlighet att hugga sin egen gran.

asmoarp8
Mats-Ola tillhör den åttonde generationen i samma familj på gården. Sonen Per-Anton tillhör den nionde. Julgransodling startade Mats-Olas föräldrar med på 70-talet.

Kungsgran, rödgran och blågran finns på odlingarna och såg får man låna på gården. När familjegården och julgransodlaren själv får välja är det dock rödgranen som toppar listan

– Doften är viktig för att sätta julstämningen, säger Mats-Ola.

Rustikt och stämningsfullt

Och julstämning börjar redan anas i den ena sidobyggnaden till boningshuset. 

– Här var kostall från början, sedan har vi använt det som hönshus, och under några år för Bo På Lantgård, berättar Mats-Ola.

Gården, som från början var kringbyggd, har förändrats en del genom åren, men mycket av de rustika detaljerna finns kvar, och delar av helheten vilar fortfarande stadigt på de gamla timmerstommarna som förmodligen är från 1600-talet.

– Asmoarp har varit i min familjs ägo sedan 1724. Mina barn är den nionde generationen som verkar här, och under julen är alla med och hjälper till på ett eller annat sätt.

Granköp blev kärlekshistoria

Ett nytillskott i familjen är Lotta Nilsson, som med varm hand ser till att sätta stämning och service i kaffestugan. Hon kom till gården för att köpa gran, och fick så att säga gubbe på köpet.

asmoarp5
Lotta Nilsson är särbo med Mats-Ola Persson och driver kaffestugan under julens helger med varm hand. I butiken intill kan man även köpa julblommor, dörrkransar, ved och lokalt mathantverk.
asmoarp4
Kaffe och hembakat, stämning och värme. Asmoarp har många samarbeten med lokala krafter. Den fina värmehållaren under kaffekannan är tillverkad av tvillingsmederna Hampus och Casper Nilsson på bäckaröds gård utanför Hästveda.

– Vi är särbo och jag bor i Vinslöv säger Lotta och visar glatt upp smidesskylten med texten ”Kaffestuga” som sitter vid ingången till sidobyggnaden där Mats-Ola bär in den nyhuggna kungsgranen.

– Skylten satt från början på Hedbergshuset i Vinslöv, och har hängt i mitt kök i flera år. Vi tyckte att den hittade sin plats bra här. 

– I kaffestugan har vi plats för ungefär tjugo sittande gäster. Här öser vi på med juldukar, gran och granris, blommor och mycket levande ljus så det blir varmt och skönt. Det brukar vara mycket trivsamt – ibland hinner jag till och med prata med besökarna, skrattar Lotta.

– Jag tycker det är viktigt att skapa mötesplatser dit man kan komma och ta vara på adventshelgerna och få julstämningen på plats tillsammans med andra. Julen är mer än bara den 24 december, även om det finns få saker som slår en pyntad gran med en jättehög med klappar under! 

Levande landsbygd

För en gran tar det mellan fem och sju år att växa till bra inomhusstorlek. Asmoarp natur levererar även en del större granar till offentliga miljöer.

– Bland annat till kulturhuset i Hässleholm och flera kyrkor, berättar Mats-Ola. 

Julen i Asmoarp har blivit en tradition, och en del av julgranskunderna är den tredje generationen som kommer till gåden för att hugga eller handla gran.

– Jag vill verka för en levande landsbygd, och det är viktigt att erbjuda människor möjlighet att komma ut i skog och mark. Att öppna upp skogen och gården för besöksnäring är ett sätt att ge ökad förståelse för lantbruket, och även ett sätt att ge besökare en chans att på ett bra sätt lära sig hur vi alla tar hand om skogen och dess värden, säger Mats-Ola.

– Vi hade en förskoleklass här som följde med ut för att hugga gran. När granen var fälld var det en av tjejerna som tog en näve mossa och började täcka över stubben, för det var så hennes pappa brukade göra när de högg gran om jularna…

asmoarp7

Firar trehundra år

Nästa år firar Asmoarp 300 år i familjens ägo. Bakom huvudbyggnaden flyter den gamla strömmen som är anledningen till att äldre tiders brukare av marken valde platsen för gården.

Vattenkraften har använts till allt från att kärna smör till att alstra ström. Nu håller det gamla brygghuset närmast bäcken på att renoveras med plats för nya upplevelser.

– Här vill vi i framtiden kunna erbjuda smak- och dryckesupplevelser i en genuin miljö. Vem vet, om några år kanske vi har en vinodling här och kan servera vårt eget vin! Tidigare i år öppnade vi ställplatser nere vid våra dammar där man kan övernatta med husbil och fånga en öring.

Alla dagar från Lucia

Men från den 25 november är det full fokus på julen. 

– Vi brukar hålla öppet alla helger i advent, och från Lucia har vi även öppet på vardagar. I år smygstartar vi en vecka tidigare, eftersom fjärde advent är på julafton. Ett tusental besökare brukar komma hit under fyra helger, och vi laddar upp med en stor gran mitt på gården, juldekorationer och eldkorgar. De olika helgerna har vi levande musik med bland annat Hässleholmskören Cantus Calluna, dragspelaren Fredrik Andersson från Sösdala och Sam Larsson och Mats Lunnergård. Det är väldigt kul att återse alla människor som återkommer år från år, och det har blivit en grej där alla i familjen kommer hem och träffas inför julen.

Vad har du själv för relation till julen?

– Det har ju blivit en tid med mycket arbete – men jag ska njuta efter julafton, skrattar Mats-Ola.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentar
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Svensson Brigitte
Svensson Brigitte
5 months ago

Vilken fantastisk läsning. Jag följde med mina svärföräldrar till asmoarp 88 och köpte min första gran av Mats-Olas far och det har blivit en fin tradition. Så även i år. 🌲🎅

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

1
0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x