Espresso – Din lokala tidning
limoncello

Grappa och Limoncello – längtan till Italien

Till en av dessa bekantskaper hör grappa. Som trogen besökare av Italien sedan många år har jag åtskilliga gånger avslutat en god middag med ett glas – men om sanningen ska fram väckte grappan inga varmare känslor hos mig. När folk för kanske tio år sedan undrade om jag inte kunde hålla en grappa-provning blev mitt kallsinniga svar: ”över min döda kropp”. Men, man är väl inte bättre karl än att man kan ändra sig!

Jag började tränga in i grappans vidunderliga värld, först genom att läsa allt jag kom över och sedan genom att resa runt och besöka ett antal grappaproducenter. Och idag kan jag lugnt säga att grappa kan vara en helt underbar dryck. Liksom med calvadosen är det så, att det finns ett antal större industriella producenter som dominerar marknaden. Det är dessa industriprodukter vi oftast kommer i kontakt med och så fäller vi vårt omdöme: odrickbart.

HANTVERKSMÄSSIGT UTVECKLAD GRAPPA

Men det finns en hel del hantverksmässigt producerad grappa som är underbart god. I sådana flaskor ligger en själ som du kan få ta del av om du ger den en chans. De senaste tiotalen år har också mycket hänt kring kvalitetsutvecklingen av grappa. Den traditionella, råa grappan dominerar fortfarande utbudet i de italienska butikerna men alltmer lagrade och på andra sätt utvecklade grappor finns idag att köpa lite varstans. Ett trevligt semesternöje är också att besöka några mindre producenter för att prova deras utbud.

LIMONCELLO

Innan vi går in på grappan lite mer ingående så får vi inte glömma en annan italiensk favorit – Limoncello. Det brukar vara kvinnornas favorit, söt, intensivt fruktig och lagom alkoholstark – något också jag gillar. Systemet har flera att välja på, men du kan också göra din egen. Jag gör min enligt recept från ”Solens mat”, denna underbara programserie som nu finns tillgänglig på SVT Play. Så här enkelt är det:

10 citroner skalas tunt med potatisskalare och skalen läggs i stor glasburk eller liknande. 1 liter vodka slås på och allt får stå i tre veckor, skaka om då och då. Efter tre veckor: koka en sockerlag på 1 liter socker och en liter vatten. Låt koka några minuter och sedan svala. Sila från citronskalen och blanda det övriga i en tillräckligt stor rostfri gryta så att det får ”gifta sig” innan det buteljeras – och naturligtvis provsmakas. Det blir dock bättre om det får stå någon vecka – inte lätt att vänta men det lönar sig!

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x