INGREDIENSER
500 g färsk laxfilé med skinnet kvar
2 msk fänkålsfrön
1 tsk vitpepparkorn
3 msk salt
1 citron
3 msk strösocker
Hyvlad fänkål:
½ fänkålsstånd
½ citron
1 msk olivolja
1 krm salt
Tillbehör:
Gravlaxsås
SÅ HÄR GÖR DU
Mortla fänkålsfrön och peppar och blanda med salt och socker.
Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med kryddblandningen.
Gnid in laxen med kryddblandningen. Lägg laxen i en plastpåse i en djup form med skinnsidan nedåt. Låt stå i rumstemperatur i en timme så att socker och salt smälter. Ställ sedan i kylen. Grava i två dygn.
Hyvlad fänkål: Ansa och hyvla fänkålen tunt. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda fänkålen med citronskal och saft, olja och salt. Låt stå kallt fram till servering.
Ta fram laxen ur kylen. Häll av vätskan och torka av laxen med hushållspapper. Skär laxen i tunna skivor. Garnera gärna med lite fänkålsfrön och servera med hyvlad fänkål och hovmästarsås.
ÖVRIGT
Ett gott ljust öl med beska och ett kryddat brännvin passar utmärkt. Eller ett svalt, torrt vin. Om Du köper viltfångad lax ska Du frysa den i 3 dygn före eller efter gravningen. Har Du köpt odlad lax behöver Du inte det. Passar utmärkt till buffé eller julbordet!