Espresso – Din lokala tidning
Image default

Gravlax

Gravlax

Johnny Billinger Gravlax Gravlax Skriv ut
Portioner: 6
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

500 g färsk laxfilé med skinnet kvar

2 msk fänkålsfrön

1 tsk vitpepparkorn

3 msk salt

1 citron

3 msk strösocker

Hyvlad fänkål:

½ fänkålsstånd

½ citron

1 msk olivolja

1 krm salt

Tillbehör:

Gravlaxsås

SÅ HÄR GÖR DU

Mortla fänkålsfrön och peppar och blanda med salt och socker.

Skölj citronen i ljummet vatten. Riv  skalet och blanda med kryddblandningen.

Gnid in laxen med kryddblandningen. Lägg laxen i en plastpåse i en djup form med skinnsidan nedåt. Låt stå i rumstemperatur i en timme så att socker och salt smälter. Ställ sedan i kylen. Grava i två dygn.

Hyvlad fänkål: Ansa och hyvla fänkålen tunt. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda fänkålen med citronskal och saft, olja och salt. Låt stå kallt fram till servering.

Ta fram laxen ur kylen. Häll av vätskan och torka av laxen med hushållspapper. Skär laxen i tunna skivor. Garnera gärna med lite fänkålsfrön och servera med hyvlad fänkål och hovmästarsås.

ÖVRIGT

Ett gott ljust öl med beska och ett kryddat brännvin passar utmärkt. Eller ett svalt, torrt vin. Om Du köper viltfångad lax ska Du frysa den i 3 dygn före eller efter gravningen. Har Du köpt odlad lax behöver Du inte det. Passar utmärkt till buffé eller julbordet!

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x