Espresso – Din lokala tidning
greven

Greven siktar högre

MUSIK. En 25 år gammal LP-skiva, en rutinerad hårdrockare och en DJ med kontakter. Greven klev in Chris L Svenssons och Timo Kantomäkis medvetande som en uppenbarelse, och tre år senare är han redo att ta nästa kliv mot en bredare publik. Nya låtar tar form i studion, och snart är det dags för sommarens scener.  

Solen sänker sig över Hovdala slott – en mötesplats som anstår en greve! Men för Greven själv har den varit på väg uppåt sedan starten av soloprojektet 2021. Förra året blev det seger i SR Kristianstads lokala deltävling i P4 Nästa, och sedan dess har lyssningarna på Spotify pekat uppåt. Nya samarbeten med producenter och låtskrivare och studioarbete i Stockholm rullar på för fullt.

– Vi har just kommit hem från Fredrik Anderssons studio, producenten och låtskrivaren som bland annat skrev ”Rena rama ding-dong” till Eva Rydberg och Ewa Roos i Melodifestivalen 2021, berättar Timo Kantomäki och tar fram telefonen.

greven 5
Sedan 2021 gör Chris L Svensson från Bjärnum musik på svenska under namnet Greven. Timo Kantomäki – som bland annat drev nöjespalatset Björksäter tillsammans med sin fru i många år –  är manager åt Greven och synnerligen involverad i att projektet rullade igång 2021.

Vi får en smyglyssning av det senaste tillskottet i Grevens låtflora. ”Kunde varit vi” är skriven av Greven själv – en riktig sommardänga som kommer att sitta fint i bilstereon.

Pandemin satte greven i rörelse

Vi backar bandet till 2021 – pandemin hade satt fälleben för hela livescenen och Chris L Svensson, som fick ställa in flera bokningar med sitt countryprojekt, var ganska trött på den musikaliska svackan. Under en kväll hemma hos Timo plockades LP-plattan Skinny – Det lyckliga livet fram, och i låten ”En Pytteliten önskan” var det något som tände till.

– Timo frågade om jag ville spela in låten, och strax därefter satt vi i bilen på vägen upp till Ari Lehtonens studio i Stockholm, berättar Greven.

Även om Grevens musik ligger en bit från det Chris L Svensson har gjort tidigare så brinner båda för projektet.

– Jag har turnerat i både Europa och USA med mitt band Dirty Passion, och varit ett varv i Nashville för att spela in. Det känns kul att börja skriva låtar på Svenska – jag har flera på gång i byrålådan där hemma, säger Chris.

– Greven är ett helt eget koncept, och jag kommer aldrig att köra låtarna från mina andra projekt på en Greven-konsert, eller tvärtom. Jag märker att låtarna börjar få fäste, men går jag ut utan hatten på så är det ingen som känner igen mig som Greven, skrattar Chris.

på scenerna i sommar

I juli kommer Greven bland annat att gästa Musik i sommarkväll i Ängelholm där han delar scen med bland andra Linda Bengtzing. Även spelningar i Sölvesborg, Höör och Kristianstad är på gång i sommar.

– Vi satsar på att bygga upp en bred bas och få med oss en publik som känner till låtarna. Lyssningar på Spotify är såklart viktigt, men ännu bättre är när låtarna hörs på radio. Tre hundra tusen lyssningar på Spotify tar tid att nå, men bara genom radio Kristianstad kan man nå över tvåhundratusen lyssnare under de tre minuter som låten pågår, konstaterar Timo.

– För mig som tidigare har harvat mig hela vägen från replokaler till turnéscener med mina projekt är det här ett helt nytt sätt att jobba på. Men det är kul, säger Greven.

– Och det här ska slå som fan, det har jag bestämt, skrattar Timo.

– Men det är viktigt att man har publiken med sig! Många nya artister köper visningar på sociala medier, eller lyssningar på musiktjänster för att nå fram snabbare. Sedan står man där när det är dags att spela konsert och ingen i publiken vet vem man är.

Ny låt ute nu

Sammanlagt tolv låtar har hittills snurrat på Spotify. Samma helg som denna tidning når sina läsare är det premiär för den nya låten ”Det kunde varit vi”.

greven 4
En ny låt från Greven – Det kunde varit vi – Finns nu ute på Spotify

– Ari Lehtonen som vi spelade in de första låtarna med har jobbat tillsammans med Denniz Pop och Max Martin. Fredrik Andersson var bland annat en av upphovsmännen bakom vinnarbidraget ”If I were sorry” i Melodifestivalen 2016. Vi vill jobba med de bästa, och testar gärna olika samarbeten för att hitta rätt väg framåt för Greven, säger Timo.

Timo har med sina 40 år i nöjesbranschen byggt upp ett kontaktnät som nu kommer väl till pass. Och även om Timo och Chris kommer från olika musikaliska bakgrunder konstaterar vi att det finns gemensamma nämnare i bland annat vurmen för 70-talspunk.

– Så du har sett Sex Pistols live? Det är tungt! säger Chris mitt i en av Timos anekdoter från gamla tider.

– Absolut. Jag och en kompis som just då hoppade på kryckor stod längst fram. Johnny Rotten fick för sig att spotta på publiken, och min kompis fick en loska rakt i bröstet. Han tog sina kryckor och drämde till sångaren rakt över nacken, minns Timo med ett skratt.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x