Espresso – Din lokala tidning
Image default

Gulasch – Ungersk husmanskost

gulasch,ungersk gulasch,ungersk husmanskost

Gulasch – Ungersk husmanskost

Johnny Billinger Gulasch – Ungersk husmanskost Gulasch – Ungersk husmanskost Skriv ut
Portioner: 6-8
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

2-3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
600 g högrev
olja/smör till stekning
salt och nymald peppar
400 g krossade tomater
15 dl vatten
2 msk tomatpuré
3 msk chilisås
2-3 tsk paprikapulver, gärna ungerskt
1-2 msk kumminfrön
1 msk koncentrerad kalvfond alternativt 1-2 köttbuljongtärningar
3 stora morötter
6 potatisar av fast sort crème fraiche eller gräddfil samt lite kumminfrön till serveringen

SÅ HÄR GÖR DU

Hacka löken men inte för fint och pressa vitlöken. Skär köttet i små tärningar, ca 6-7 mm.
Låt löken svettas lite i olja och/eller smör i en stekpanna. Lägg över den i en stor gryta, en 5-liters för hel sats.
kött
Stek köttet i omgångar så att det får fin färg. Salta, peppra och lägg över i grytan allteftersom.
Vispa ur stekpannan med de krossade tomaterna. Häll tomaterna i grytan och tillsätt 10 dl vatten, tomatpuré, paprikapulver, kumminfrön samt fond alt. buljongtärning, Låt koka under lock 2 timmar. Rör då och då.
tomat
Skala och skär morötter och potatis i tärningar. Tillsätt rotfrukterna och 6-8 dl vatten, gulaschen/soppan ska vara ganska tjock. Låt soppan koka i ytterligare 30 minuter. Smaka av!
Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil samt strö över lite kumminfrön.
 
Smaklig spis!

 

Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild

ÖVRIGT

Det är naturligtvis inte bara i Sverige som vi äter husmanskost, varje land har sina traditioner och sina specialiteter. Gulasch kan sägas vara en kött- och grönsaksgryta, eller soppa om man späder ut den, med ursprung i Ungern. Den är lite mer och annorlunda smaksatt än den svenska motsvarigheten men ack så god och värmande. Den här varianten är inte stark utan tvärtom mild och behaglig i smaken, där crème fraiche eller motsvarande bidrar till den krämiga lenheten. Det är lika bra att göra en större sats på en gång, gulaschen går utmärkt att frysa. Den går också fort att värma när man kommer in efter en skogspromenad och behöver något varmt, gott och mättande. En knäckebrödssmörgås med en smakrik ost är perfekt till.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x