Espresso – Din lokala tidning

Håcan med c

Håcan Nilsson är en välkänd profil i olika sammanhang. Många känner säkert igen honom som ”han från banken”. Alternativt har man hört honom exalterat referera olika sporthändelser på Radio Kristianstad eller kanske upplevt honom som moderator vid olika evenemang.

Håcan Nilsson är uppväxt på Österlen med sina föräldrar och en bror. Hans far satt med i bankstyrelsen i Gärsnäs. Det var dock inte på grund av faderns engagemang i bankstyrelsen som Håcan själv hamnade i bankvärlden utan snarare av en slump. Under 70-talet när jag hade sommarlov sökte Föreningsbanken i Tomelilla sommarpersonal. Jag sökte den tjänsten, fick den och på den vägen har det varit sedan dess. Jag har varit bankvärlden trogen under alla mina yrkesverksamma år, berättar han.
Arbetet har inneburit olika befattningar på bankkontor i Bjärnum, Bjärehalvön, Perstorp, Osby och Hässleholm. När Håcan kom till Osby så var det som sparbanksdirektör då Sparbanken genomförde sin omorganisation och sammanslagning.

Stort samhällsengagemang
Vid sidan om arbetet har Håcan alltid haft ett stort samhällsengagemang och ett intresse av att vara en aktiv del i samhället.Jag gillar att ha många bollar i luften samtidigt. Som exempel kan jag nämna att när jag jobbade på banken i Osby var jag samtidigt engagerad i BRA Osby i kombination med att jag frilansade som sportreporter på Radio Kristianstad. Alla tre uppdragen gav mig energi på olika sätt. Radiojobbet gav mig en kick och fick mig att ladda mina batterier, vilket behövdes till mitt bankjobb.
När det gäller radiojobbet beskriver Håcan att han halkade in på ett bananskal.

Det började med att jag levererade in bordtennisresultat till kanalen, och en dag var reportern sjuk, så då fick jag hoppa in med kort varsel och rapportera från en fotbollsmatch i direktsändning. Det är en stor utmaning med direktsändningarna, det gäller att leverera och få upp adrenalinet. Man måste vara närvarande och fokuserad i matchen. Men sen när jag fick erbjudandet om att vara speaker på Arenan i Kristianstad så slutade jag på Radion.


Så det var slumpen igen?

Ja, säger Håcan med ett skratt. Det är radiojobbet som formade mig som moderator.

Annorlunda sätt att intervjua
Som moderator har Håcan hållit i såväl mindre som större uppdrag. Han har ett annorlunda sätt att intervjua och får personen i den heta stolen att känna sig bekväm men samtidigt även på tå. Som mångårig moderator i Marknadsföreningen har han haft gäster som Stefan Edberg och flera andra kända profiler och lokala intressanta personer.
Ett litet axplock på var man kunnat höra Håcan som moderator är på Göinge Afton, Skåne Nordosts Näringslivsdag, Osby Näringsliv, Almedalsveckan och han har intervjuat Carolina Gynning, Tina Nordström med flera kända personer.
Han har på grund av sin intervjustil till och med blivit kallad Skånes svar på Skavlan. Ja, det är mycket hedrande och en stor komplimang. Jag brukar titta på honom och tycker att han har bra intervjuteknik, avslutar Håcan.

TRE Snabba med Håcan:

Hur samlar du energi till alla dina engagemang?

Jag ser till att få egen tid och det räcker med att jag tittar på TV, fikar och bara kopplar av. Sen tycker jag om att åka längdåkningsskidor och det brukar jag göra några gånger om året i de svenska fjällen.

Är du döpt till Håcan med C?

Nej det är jag inte, utan jag är döpt med K. Men under 90-talet så ändrade jag det själv till C. Det har hjälpt mig att stava Håcan med C, eftersom det är en igenkänningsfaktor.

Vad tror du att du gör om 5 år?

Troligtvis har jag utvecklat mitt moderatorskap. Jag tänker inte trappa ner och jag jobbar ju med min hobby och drivs oerhört av mina uppdrag.

Text och Foto: Anita B Svensson

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy