Espresso – Din lokala tidning
evacomposite

Hälften av svenskarna vill byta yrke


Mer än hälften av svenskarna, 54 procent, vill byta yrke, bransch eller sektor någon gång under sitt resterande arbetsliv. Hela 48 procent, skulle vilja utbilda sig till ett annat yrke om den personliga ekonomin inte var en faktor. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av Omställningsfonden.


– Att lära nytt är viktigt och roligt – inte bara när man är ung. Arbetsmarknaden i Sverige förändras i snabb takt, vilket ställer krav på nya kompetenser bland medarbetarna. Det är därför positivt att det finns en sådan förändringsvilja bland svenskarna, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Mer än hälften av svenskarna, 54 procent, vill byta karriär under yrkeslivet, det vill säga byta yrke, bransch eller sektor. Nästan varannan skulle vilja utbilda sig till ett annat yrke än det nuvarande – om den personliga ekonomin inte var en faktor. Det framgår av undersökningen som Sifo gjort bland yrkesarbetande svenskar.

Bland den yngre befolkningen mellan 18–29 år är intresset för att byta bransch betydligt vanligare, 66 procent, än bland de äldre mellan 50–64 år där 31 procent svarar att de skulle vilja byta bransch någon gång under sitt resterande yrkesliv. Mest positiva till att skola om sig är personer i åldersgruppen 30–49 år, där 55 procent svarade att de skulle vilja utbilda sig till ett annat yrke om den personliga ekonomin inte var en faktor. Bland 50–64-åringar är motsvarande siffra 46 procent.

– Med det nya omställningsstudiestödet som införs i höst får fler vuxna möjlighet att utbildas och utvecklas genom hela livet. De allra flesta kan få motsvarande 80 procent av lönen för att studera i upp till ett år. Det är positivt för medarbetare, arbetsgivare och samhället i stort, säger Eva Wikström.

I dag släpper Omställningsfonden rapporten “Mer kompetens för medarbetarna”, som handlar om det nya omställningsstudiestödet som införs i oktober. Med omställningsstudiestödet får yrkesaktiva personer möjlighet att studera upp till 44 veckor, motsvarande ett år, med hjälp av studiestöd och lån via CSN. För de flesta kommer stödet att motsvara minst 80 procent av personens lön.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x