Espresso – Din lokala tidning
hälsa blodtryck

Håll koll på blodtrycket och förebygg hjärt-kärlsjukdom

Så många som fyra av tio svenskar har högt blodtryck, så kallad hypertoni. Nära hälften av dem vet inte om det och går därmed miste om effektiv behandling. De riskerar allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Förutom stort lidande för den enskilde personen innebär sjukdomarna en stor kostnad för samhället och ett ökat tryck på vården.

Som patientorganisation tycker vi att det borde göras mer för att fler människor ska känna till kopplingen mellan ett högt blodtryck, livsstilsfaktorer och risken för en hjärt-kärlsjukdom. Därför har Riksförbundet HjärtLung fokus på att fler ska ta sitt blodtryck under vår kampanjmånad Hjärtemånaden i februari.

Det lömska med ett högt blodtryck är att det ofta inte påverkar allmäntillståndet. De flesta som har det märker inte av det alls. Det är med andra ord inte blodtrycket i sig som är obehagligt. Det är riskerna som det för med sig som utgör ett hot. Men det går att förebygga högt blodtryck. Övervikt, stress, dåliga matvanor, rökning och hög alkoholkonsumtion och för lite fysisk aktivitet är alla exempel på bakomliggande livsstilsfaktorer som går att påverka. Om du redan har ett högt blodtryck finns beprövad läkemedelsbehandling man kan kombinera med ändrade levnadsvanor.

För att hitta personer med högt blodtryck måste fler ta sitt blodtryck. Ofta mäts det när vi är i kontakt med sjukvården, men det är inte alltid det följs upp. Tyvärr konstateras det höga trycket ibland för sent, ofta i samband med att en person kommer in akut för en av följdsjukdomarna. Därför vill vi uppmana dig som läser det här att mäta ditt blodtryck då och då. Det kan man göra på egen hand med hjälp av en blodtrycksmätare man kan köpa på ett apotek.

Vi behöver alla känna allvaret i frågan. Det är hög tid att kavla upp ärmarna och ta ditt blodtryck.

AGNETA PETERSSON ORDFÖRANDE I RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG HÄSSLEHOLM

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x