Espresso – Din lokala tidning
dsc8967

Hållbar hundralapp med värde för många

VÄLGÖRENHET. Hur mycket kan hundra kronor växa på sex veckor? Det är utmaningen för ekonomieleverna på HTS i Hässleholm i projektet Hållbara hundralappen. Startkapitalet står Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad för, och avkastningen landar hos välgörenhetsorganisationer som de elever som har lyckats bäst får välja ut.

Barncancerfonden, Hemlösa i Hässleholm och Frida Kvinnojour fick ta emot varsin check när årets omgång av hållbara hundralappen summerades på Länsförsäkringars kontor i Hässleholm.

– Jag tror att alla ni som har varit del i detta kommer att somna gott ikväll, och ta med er medverkan som ett minne av att ni har varit med och gjort något gott, sammanfattade Christian Ahlborn, lärare på Ekonomiprogrammet.

 dsc8967

Över 40 000 kronor delades ut till Ung Cancer – Elsas insamling (Barncancerfonden), Hemlösa i Hässleholm och Frida Kvinnojour när Hållbara hundralappen summerades på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads kontor i Hässleholm.

Sammansvetsande uppgift

Eleverna på HTS ekonomiprogram delades in i grupper med deltagare från alla tre årskurser i varje. 

Alva Tomasson och Olivia Håkansson var med i en grupp som valde att sälja egentillverkad Granola, vilket genererade totalt 5130 kronor till Frida Kvinnojour.

– Vår grupp vann i kategorierna bästa företagside och bästa pitch. Jag går i trean och har varit med två år tidigare, men denna gången hade jag lite mer av en ledarroll. Att se till att alla får en uppgift som de trivs med och känner sig trygga med. Vi pitchar våra idéer för bankmän, och det är väldigt lärorikt, säger Alva Tomasson.

Olivia Håkansson går i tvåan och var den som tillverkade gruppens Granola.

– Närproducerad enligt ett hemligt recept! konstaterar hon.

– Det är ett väldigt bra sätt att lära känna alla som går på ekonomiprogrammet att ta sig an den här utmaningen tillsammans!

dsc8991
Hemmagjord granola satte snurr på Alva Thomassons och Olivia Håkanssons hundralappar. Deras grupp valde att skänka pengar till Frida Kvinnojour.

”Imponerande insats”

– Detta är en satsning som följt med oss länge, de senaste fyra åren har vi riktat in projektet mer på hållbarhet, men det är även ett sätt att stimulera ung företagsamhet i vårt område, sade Jessica Maazon, som representerade Länsförsäkringar.

– Sammanlagt deltar 180 elever, och de vinnande grupperna i olika kategorier får bestämma vart pengarna går. Den grupp som lyckades bäst med att få sina pengar att växa gick från sexhundra kronor till sju och ett halvt tusen på sex veckor. Det är imponerande!

dsc9028

I år har Hållbara Hundralappen även genomförts på Ekbackeskolans ekonomiprogram i Osby. Här lämnar Bianca Bertram, Kelly Tetzell och Thea Ekstrand över en check på 9303 kronor till projektet Guldkant, som drivs på äldreboenden i Osby Kommun. Henrica Lorentzon deltog från Länsförsäkringar.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x