NATUR. Östra Göinge kommuns LONA-projekt “En hållbar kanotled” ståtar nu med sina rent fysiska resultat. Fritids- och föreningssamordnare Therese Svensson-Collin med flera som deltagit i projektet är mer än nöjda över den upprustning som skett av bland annat södra och norra Kvinnoöarna i sjön Immeln.
– Allt har skett utifrån markägarnas önskningar. Nu har vi rustat och därigenom “styrt” gästande kanotister till väl förberedda platser där det finns ett säkert och hållbart underlag för att stanna till, säger Therese.
Det har tagit tre år att ro projektet Hållbar kanotled vid Immeln iland från planering till fullbordan. LONA står för lokal naturvårdssatsning. Det har bekostats med medel från Länsstyrelsen för projekt som ska gynna friluftsliv och tillgängliggöra stränder för kommuninvånare och andra besökare.
– Ambitionen har varit att besökare ska kunna njuta av vår vackra natur på ett säkert och hållbart sätt. Därav namnet En hållbar kanotled, berättar Therese Svensson-Collin som agerat projektledare.
– Det har exempelvis handlat mycket om problemlösning för en till synes enkel sak, säger hon med ett skratt. Allt tar sin tid. Vi har bland annat fått fundera kring och lösa frågor som hur man bäst anlägger en toalett på en ö med torvmark och utan tillgång till el och vatten.
Kommunikationen med markägarna har varit en av de viktigaste bitarna i projektet.
– Ja, det har varit utifrån deras villkor. Har de inte velat delta i den hållbara kanotleden så har vi så att säga styrt besökarna till andra platser istället.
Toaletthus och grillplatser
Projektet har också engagerat flera yrkesgrupper inom kommunen, bland annat kommunsmeden Mikael Lindell. Han har exempelvis i samarbete med Räddningstjänsten specialtillverkat lätta, brandsäkra grillar med speciella justerbara grillgaller.
På södra och norra Kvinnoön ståtar nu toaletthus med två separata mulltoaletter. Öarna har också fått vardera två större grillplatser med sittbänkar samt flera mindre grillplatser där sittplatser har arrangerats av tillgänglig sten.
– Vi har sett till att använda den skrotsten som det finns gott om kvar på öarna efter tidigare stenbrott. Stenarna använde vi till grillplatser på ställen där turister tidigare “provgrillat”. Det är för att det ska bli säkrare för alla, berättar Therese.
Även Stora Äspön har fått tre ytterligare grillplatser försedda med sittbänkar och sopkärl.
Hållbar kanotled vid Immeln
I takt med att vårt hemestrande har ökat har många av kommunens invånare sökt sig ut i Skånes gröna hjärta. Östra Göinge är även ett populärt turistmål för tillresta från övriga Sverige och andra länder.
– För 5-6 år sedan var det runt 30 bränder på öarna i Immeln varje säsong. Jämför det med sex bränder förra sommaren, berättar Therese. Nu hoppas hon att det finns tillräckligt med säkra grillplatser för att möta det stora behovet.
En hållbar kanotleds mål är således uppnått i så motto att alla som vill ska kunna njuta av den vackra naturen vid Immeln på ett tryggt och säkert sätt, för alla inblandade.
Therese sammanfattar glädjen över att jobba med en hållbar kanotled:
– Det har varit väldigt roligt att få hjälpa markägarna att ge besökarna möjlighet att njuta av naturen på ett hållbart och säkert sätt.
Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Östra Göinge kommun